Bratislavské letisko má novú atrakciu: Repliku dvojplošníka generála Štefánika

SITA
13.6.2012 19:46

V interiéri odletového terminálu Letiska Bratislava už visí jediná existujúca replika dvojplošníka Caproni Ca 33, v akom zahynul 4. mája 1919 pri tragickom páde počas návratu domov z Talianska Milan Rastislav Štefánik.

Bratislavské letisko má novú atrakciu: Repliku dvojplošníka generála Štefánika
SITA

Lietadlo sa zrútilo v blízkosti Ivanky pri Dunaji, ktorá je neďaleko bratislavského letiska. Maketu lietadla zavesili na oceľových lanách spustených zo stropných nosníkov vstupnej odletovej haly v polohe pristávajúc smerom k cestujúcim. "Návštevníci letiska môžu vďaka čiastočne odhalenému trupu a krídlam vidieť konštrukciu tohto historického predmetu," dodala hovorkyňa letiska Dana Madunická. Bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika je tak ešte viac späté s naším významným politikom, diplomatom, organizátorom česko-slovenských légií a jedným z formovateľov prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Letisko sa snažilo interiér novej budovy dizajnovať v originálnom regionálne príznačnom štýle a tým sa odlíšiť od tradičných typov letísk. Motív letectva je na pohľad cítiť vo všetkých terminálových priestoroch. Rebrovú skladbu historických lietadiel pripomína štruktúra fasády obchodno-reštauračnej zóny za detekčnou kontrolou. Štylizované prekrytie check-in pultov vo vstupnej hale evokuje krídla lietadla. Replika dvojplošníka Caproni v mierke 1:1 tak svojou prítomnosťou dopĺňa celý spomínaný koncept.

Medzi pôvodné diely dvojplošníka Caproni Ca 33 patria tri vrtule, ktoré dnes majú takmer 100 rokov. Taliansky bombardér váži 2 300 kilogramov, pričom rozpätie krídel dosahuje 22,20 metra. V čase svojho aktívneho využívania nedokázal letieť rýchlosťou vyššou ako 130 kilometrov za hodinu, vyznačoval sa však tým, že sa s ním dalo veľmi dobre manévrovať. Lietadlo disponovalo palivovými nádržami umožňujúcimi vytrvalosť maximálne štyri hodiny letu. Kostra repliky je podľa originálu drevená, potiahnutá plátnom a vystužená oceľovými lanami. Na celom svete sa nachádzajú iba dve originál Caproni lietadlá tohto typu a to v Taliansku a USA.

Lietadlo Caproni Ca 33 je zo zbierkového fondu Vojenského historického ústavu – Vojenského historického múzea. Letisku ho požičali na tri roky. Repliku vyrobili v Leteckých opravovniach Trenčín, pričom myšlienka postaviť ho vznikla už v roku 1985. Konštruktér Rastislav Ferlica sa pričinil o to, že ho v septembri 1994 začali stavať, v roku 1996 prevzal vedenie tímu známy letecký akrobat Pavol Čičo. Po jeho tragickej smrti sa stal vedúcim konštruktérov Ján Opatovský. Repliku lietadla verejnosti predstavili 2. mája 2003 na pôde opravovní v nedokončenom stave, o rok však bolo hotová. Replika stála takmer 900-tisíc eur. Lietadlo už bolo v roku 2005 vystavené aj na Bratislavskom hrade počas výstavy Obrazopis sveta (Objektívom Milana Rastislava Štefánika).

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok