Z útesu, ktorý prederavil loď Costa Concordia, bude pamätník obetiam

TASR
13.6.2012 19:33

Masívny kus útesu, ktorý pred pol rokom prederavil bok výletnej lode Costa Concordia a viedol k jej stroskotaniu, vyzdvihnú z mora a vyrobia z neho stály pamätník obetiam tejto lodnej havárie. Informoval o tom dnes na svojej stránke britský denník Telegraph.

Z útesu, ktorý prederavil loď Costa Concordia, bude pamätník obetiam
SITA

Skalu s hmotnosťou 80 ton odtrhla luxusná výletná loď pri náraze od útesu, keď sa 13. januára večer nebezpečne priblížila k toskánskemu ostrovu Giglio. Starosta ostrova Sergio Ortelli dnes oznámil, že skalu vyberú z trupu Concordie v rámci pokračujúcich príprav na vyzdvihnutie vraku lode. Potom ju umiestnia ako pamätník 32 ľuďom, ktorí pri havárii zahynuli.

Podľa Ortelliho sa dosiahla dohoda s lodnou spoločnosťou Costa Cruises so sídlom v Janove, ktorej patrí výletná loď Concordia.
Vyzdvihnutie lode Concordia, ktorá leží čiastočne potopená na boku na plytčine pri skalnatom pobreží ostrova, označila spoločnosť poverená touto záchrannou operáciou za "bezprecedentné". Bude stáť najmenej 300 miliónov dolárov a bude najnáročnejšou operáciou svojho druhu. Očakáva sa, že potrvá možno až rok. Havarovanú loď majú dotiahnuť vcelku do talianskeho prístavu, kde ju rozoberú na kusy, informoval Telegraph.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok