Exprezidenta bin Alího odsúdili na ďalších 20 rokov

TA3, SITA
13.6.2012 15:49

Tuniský súd vymeral exprezidentovi Bin Alímu 20-ročný trest väzenia za násilnosti a nabádanie k vražde. Už v predchádzajúcich procesoch ho odsúdili na 60 rokov za mrežami. Bývalá hlava štátu je ale stále na úteku.

Exprezidenta bin Alího odsúdili na ďalších 20 rokov
SITA

Tuniský vojenský súd v stredu bývalému prezidentovi Zajnovi al-Ábidínovi bin Alímu vymeral 20-ročný trest za viaceré zločiny vrátane vrážd a podnecovania k násiliu. Niekdajšieho autokratického vládcu však odsúdili v neprítomnosti, keďže v súčasnosti sa spolu s manželkou Lajlou nachádza v exile v Saudskej Arábii. Tá ich napriek medzinárodnému zatykaču odmieta vydať.

Najnovší rozsudok nad bin Alím sa týka jeho podielu na smrti štyroch mladíkov, ktorých ešte v polovici januára 2011 zabili v meste Vardánín. Mladí Tunisania sa vtedy pokúsili zabrániť vzlietnuť lietadlu, v ktorom sedel bin Alího synovec Kajs. K incidentu prišlo len deň po tom, ako z krajiny odletel aj samotný prezident. Vojenská prokuratúra aj naďalej pre bin Alího žiada trest smrti, keď mu pripisuje zodpovednosť za zabitia ďalších 22 ľudí počas prodemokratických protestov v mestách Tála a Kasrajn.

Tuniské súdy bin Alího už dávnejšie odsúdili za viaceré iné zločiny vrátane sprenevery, nelegálnej držby zbraní a narkotík, majetkového podvodu a zneužitia právomocí. Celkovo by si tak mal odsedieť desiatky rokov. Saudská Arábia ale doteraz nereagovali na výzvy na jeho vydanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok