Slovenskému národnému divadlu by mal šéfovať Chudovský

SITA
13.6.2012 15:07

Novým šéfom SND by sa podľa výberovej komisie rezortu kultúry mal stať režisér Marián Chudovský. Odobriť ho musí ešte minister Maďarič.

Slovenskému národnému divadlu by mal šéfovať Chudovský
SITA

„Získal potrebných sedem hlasov z jedenástich,“ povedala novinárom vedúca komisie Janka Motyčková. Protikandidátom Chudovského bol v dnešnom druhom kole voľby dirigent a občiansky aktivista Anton Popovič.

Komisia rozhodla po tom, čo oboch vypočula. Kandidáta na riaditeľa prvej divadelnej scény na najbližších päť rokov musí ešte odobriť minister Marek Maďarič, ktorý ho plánuje prijať v krátkom čase.

Rád by na dosky vrátil Radačovského i Poláka

Chudovský chce do čela činoherného a baletného súboru vrátiť riaditeľov, ktorí ich viedli v čase šéfovania Silvie Hroncovej. Ak Chudovského zvolia do funkcie, na čelo Baletu SND postaví Mária Radačovského a riaditeľom Činohry SND bude Roman Polák.

Nová tvár by mala obsadiť vedúcu stoličku v Opere SND, kam chce Chudovský posadiť známeho dirigenta Friedricha Haidera. „V posledných rokoch sa na vedúce posty angažovalo viacej ľudí, ktorí divadlu nerozumejú a tým trpí značka SND. Chýba profesionalita, vytratil sa morálny kredit SND,“ povedal Chudovský na dnešnom vypočutí výberovou komisiou. Angažovanie dvoch bývalých riaditeľov z čias Hroncovej odôvodnil tým, že ich profesionalitu potvrdzuje dlhodobé pôsobenie a uznanie na slovenskej scéne.

Verí, že s prezentovaným tímom sa mu podarí vytvoriť moderné a otvorené divadlo. Poláka považuje za človeka so špecifickým rukopisom a otvorenými a čestnými názormi. Od šéfa Baletu SND očakáva, že využije svoje medzinárodné kontakty. 

Chudovský hovoril pri prezentácii o núdzovom stave v SND, najmä opernému súboru je potrebné vrátiť pracovnú disciplínu a morálku. „Značka SND sa v poslednom období výrazne spájala s prvkami klientelizmu, korupcie a dokonca krádeží, keďže sa v denníkoch a bulvároch pretriasali rozbité krištáľové lustre,“ konštatoval Chudovský. Verí, že situáciu môžu zmeniť transparentnejšia komunikácia SND, podrobná prezentácia výsledkov kontrol. Podľa Chudovského je potrebné vypracovať nový pracovný poriadok s presne zadefinovanými zodpovednosťami. “Treba zaujať jasné stanovisko, kto, čo a kedy urobil aký prehrešok, treba informovať verejnosť, ako veci pokračujú,“ poznamenal Chudovský.

Kandidát zopakoval svoju predstavu, že by sa prvá slovenská scéna mohla transformovať do podoby holdingu. Každý z troch súborov, činohra, balet a opera, by v prípade jeho zvolenia mali vlastný rozpočet, umeleckú suverenitu a generálny riaditeľ by nemal možnosť preferovať jeden súbor na úkor iných. Holdingové vedenie divadla je podľa Chudovského v zahraničí vyskúšané. V divadle však chce zachovať tri nezávislé súbory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok