Su Ťij vycestovala na európske turné, prvou zastávkou je Ženeva

TA3
13.6.2012 14:08

Mjanmarská opozičná líderka Su Ťij vycestovala na historické turné po Európe. Do konca mesiaca by mala navštíviť Švajčiarsko, Nórsko, Britániu, Írsko a Francúzsko.

Su Ťij vycestovala na európske turné, prvou zastávkou je Ženeva
SITA

Po prvej zastávke v Ženeve očakávajú Su Ťij vo štvrtok v Osle, kde si 21 rokov po udelení Nobelovej ceny mieru toto ocenenie osobne prevezme. Su Ťij strávila za vojenskej vlády v bývalej Barme spolu 15 rokov v domácom väzení. Jej návšteva Európy je po nedávnom pobyte v Thajsku druhou zahraničnou cestou, ktorú absolvuje od prepustenia koncom roku 2010. Ide o jej prvé cesty do zahraničia po 24 rokoch. V Írsku sa Su Ťij budúci pondelok zúčastní na koncerte rockovej kapely U2, ktorej líder Bono patrí dlho k jej zástancom.

O deň neskôr, 19. júna, oslávi v Londýne svoje 67. narodeniny so svojimi dvoma synmi, ktorí žijú v britskej metropole. Jej manžel Michael Aris, ktorý pôsobil na Oxforde, zomrel v roku 1999 na rakovinu, keď bola v domácej väzbe. Následne Su Ťij pocestuje 26. júna na návštevu Francúzska. Do Mjanmarska sa má vrátiť pred tým, ako sa 4. júla bude konať zasadnutie nového parlamentu, v ktorom v apríli získala kreslo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok