Hasiči po ropnej havárií zmonitorujú pristav v Bratislave a Zálesie

TA3, SITA
13.6.2012 14:02

Hasiči stále odstraňujú následky včerajšej ropnej havárie na Dunaji. Na mieste sú štátni hasiči, ktorí spolupracujú s kolegami zo Slovnaftu a z Komplexnej centrálnej záchrannej služby Gabčíkovo.

Hasiči po ropnej havárií zmonitorujú pristav v Bratislave a Zálesie
SITA

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) dnes na mieste ropnej havárie na Dunaji zmonitorujú situáciu v bratislavskom prístave a v Zálesí. Pre agentúru SITA to uviedlo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Podľa informácii z operačného strediska v utorok 12. júna o 16:25 zrušili riadiaci štáb a
hasiči postupne ukončili svoju činnosť na prvom, druhom a treťom zásahovom úseku, pričom ďalšiu činnosť prevzala Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo. Tá pokračovala v monitorovacej činnosti a likvidácii ropných produktov. V utorok o 19:34 hasičské jednotky ukončili svoju činnosť už aj v Zálesí a postupne sa vrátili na svoje základne.

Podľa hovorkyne HaZZ Daniely Kapustovej v utorok 12. júna nadránom špecialisti z G4S nahlásili hasičskému a záchrannému zboru únik 500 až 600 litrov ropných produktov v bazéne v zimnom prístave, o 4:45 volali, že potrebujú pomoc, pretože únik ropných produktov bol väčší. Hasičský a záchranný zbor vyslal na miesto techniku, ktorá po prieskume podľa hovorkyne zistila, že do vody uniklo 20 ton ropných produktov.

Tie unikli z tankovej motorovej lode RIVER I v bazéne prístavu Pálenisko pri prečerpávaní nafty zo spoločnosti. Hromadnému úniku ropných látok do hlavného toku zabránilo podľa ministra životného prostredia Petra Žigu včasné osadenie norných stien, ktoré izolovali naftu v plavebnom bazéne. Nafta vraj do rieky tiekla približne 18 minút, celkovo do Malého Dunaja a Dunaja uniklo 13 600 litrov nafty, čo predstavuje 13,6 metra kubického.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok