Tobiáš Loyka prehral súd s novinárkou o ochrane osobnosti

TASR
13.6.2012 11:27

Vyše trojročný súdny spor na ochranu osobnosti, v ktorom Tobiáš Loyka žaloval vydavateľku regionálnych novín Oravec Annu Lajmonovú, sa skončil v jeho neprospech.

Tobiáš Loyka prehral súd s novinárkou o ochrane osobnosti

Krajský súd v odvolacom konaní potvrdil rozsudok súdu prvého stupňa, podľa ktorého v článku nedošlo k neoprávnenému zásahu do osobnostných práv žalobcu ani k porušeniu Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Sloboda slova je jedna z ťažiskových vecí, ktorej sa Slovenský syndikát novinárov venuje. Článok autorky je vynikajúci materiál o tom, čo sa na Slovensku deje, nie náhodou zaň získala novinársku cenu. Bol to dôvod zruinovať vydavateľstvo a v tomto prípade sloboda slova zvíťazila," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda SSN Peter Kubínyi.

Tobiáš Loyka, ktorý sa cítil byť dotknutý výpoveďami ľudí, od Lajmonovej žiadal ospravedlnenie a finančnú náhradu nemajetkovej ujmy za jej autorský dvojstranový článok Kedysi Suchohorčanov bili iní, teraz sa bijú sami, ktorý bol uverejnený 20.10.2008. Keď Lajmonová dostala predvolanie na súdne konanie, ako členka SSN sa obrátila naň so žiadosťou o pomoc. Loyka od nej žiadal finančnú náhradu, najskôr vo výške 1 eura, neskôr ju rozšíril na 250.000 eur, ktorú jeho právny zástupca ustálil na 1000 eur. Po odvolaní sa Loyku ju zvýšil na 500.000 eur. V konečnom rozsudku Loyka je povinný zaplatiť trovy konania a súdny poplatok. 

"Článok som písala o rozkrádaní dreva v Suchej hore, kde bol zákaz ťažby a dedinčania nemali čím kúriť. Pri pátraní som sa od ľudí dozvedela, že bol problém aj so suchohorskou rašelinou. Opísala som ho podľa výpovedi občanov, ktorí spomínali pána Loyku. Ten odo mňa žiadal ospravedlnenie a jedno euro. Keďže som sa necítila vinná, nesúhlasila som s tým a nasledovalo súdne konanie. Som rada, že SSN sa ma zastal, pretože právnika som si nemohla dovoliť," povedala Lajmonová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok