Čaplovič vyzval Škvarkovú a Jurigu, aby vrátili odmeny z fondu

TASR
13.6.2012 08:48

Minister školstva Dušan Čaplovič vyzval zamestnancov rezortu Ľubicu Škvarkovú a Jaroslava Jurigu, aby vrátili odmeny, ktoré získali ako členovia orgánov Študentského pôžičkového fondu.

Čaplovič vyzval Škvarkovú a Jurigu, aby vrátili odmeny z fondu
SITA

Podľa výsledkov kontroly rady ŠPF Škvarková dostala za roky 2006 až 2011 spolu viac ako 22.000 eur, Juriga necelých 12.000 eur. Generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl Peter Plavčan na odmenách získal 38.534 eur, sumu však koncom októbra minulého roka vrátil.

Poslanci školského parlamentného výboru v utorok (11.6.) prijali uznesenie, v ktorom ministra požiadali, aby vyvodil zodpovednosť voči zamestnancom rezortu, ktorí participovali na porušovaní zákona a sami poberali odmeny. „Myslím, že takíto ľudia nemajú miesto v štátnej službe a považujem za výsmech, ak tam ďalej pôsobia,“ zdôraznil poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). O osude úradníkov minister rozhodne podľa toho, ako sa postavia k jeho výzve.

"Minister zváži ďalšie kroky. Závisieť budú od toho, ako sa zamestnanci stotožnia s jeho apelom na vrátanie odmien," povedal pre TASR hovorca rezortu Michal Kaliňák. Podľa uznesenia poslancov má Čaplovič predložiť aj svoje návrhy vo vzťahu k fondu, keďže v čase odvolania, Ľubomíra Zburína obhajoval. Koncom októbra 2011 Čaplovič ako predseda školského výboru vyhlásil, že odvolanie Zburína bolo unáhlené a rizikové a noví funkcionári konali "ak nie unáhlene, tak až vzácne účelovo".

Bývalým 18 členom orgánov ŠPF boli v rokoch 2005 až 2011 vyplatené odmeny v celkovej hodnote 235.490 eur. Riaditeľ fondu Pavol Kučmáš koncom mája TASR potvrdil, že doposiaľ ich vrátil len Plavčan, hoci k tomu bývalých funkcionárov v októbri minulého roka vyzvali noví členovia rád fondu. Zo zákona totiž ide o čestnú funkciu. Odmeny mali navyše podľa súčasného člena rady Gabriela Šípoša dostať za zbytočné alebo fiktívne práce. Súčasní členovia činnosť vykonávajú bezplatne.

V súvislosti s vyplácaním odmien podalo nové vedenie rád 19. decembra 2011 trestné oznámenie pre podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia už vo veci začala trestné stíhanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok