Assange požiadal najvyšší súd, aby znovu otvoril jeho prípad

TASR, TA3
12.6.2012 19:41

Zakladateľ portálu Wikileaks Julian Assange požiadal britský najvyšší súd, aby opäť otvoril jeho prípad. Týmto nezvyčajným právnym manévrom chce zabrániť svojmu hroziacemu vydaniu do Švédska, kde čelí podozreniu zo sexuálnych deliktov.

Hovorca najvyššieho súdu so sídlom v Londýne dnes potvrdil prijatie žiadosti o znovuotvorenie Assangeovho prípadu. Neuviedol však, kedy sa vo veci rozhodne.

Podľa expertov môže bezprecedentné spochybnenie verdiktu vážne poškodiť reputáciu najvyššieho súdneho tribunálu Spojeného kráľovstva.

Súd 30. mája rozhodol, že 40-ročný Austrálčan môže byť vydaný do Švédska. Assangeovi právnici sa však ihneď po vynesení verdiktu namietali, že si nemohli dôkladne preštudovať dôkazový materiál, o ktorý sa opieral súdny verdikt.
Nie je vylúčené, že sudcovia žiadosť o opätovné otvorenie kauzy odmietnu. V opačnom prípade vyzvú obe strany, aby predložili dokumentáciu v písomnej forme, alebo ich pozvú na nové pojednávanie.

O vydanie Assangea požiadali švédski prokurátori, ktorí ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálnych zločinov. Tie podľa tvrdení dvoch Švédok spáchal počas návštevy škandinávskej krajiny v roku 2010. Assange obvinenia proti svojej osobe odmieta a tvrdí, že vo Švédsku nebude mať zaručený spravodlivý súdny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok