Najmierumilovnejšou krajinou planéty je Island

SITA
12.6.2012 16:48

Svet je v roku 2012 oveľa "mierumilovnejší" ako pred rokom. Vo svojej výročnej správe to tvrdí Inštitút pre ekonomiku a mier (IEP), ktorý pritom vychádza zo skúmania desiatok rôznych faktorov v 158 krajinách planéty.

Najmierumilovnejšou krajinou planéty je Island
SITA

Dôvodom je fakt, že jednotlivé štáty podľa uprednostňujú skôr ekonomické ako vojenské spôsoby zvyšovania vplyvu vo svete. Najlepšie celkové skóre pritom dosiahol Island a najhoršie podľa očakávania Sudán, Afganistan a Somálsko. Experti vypočítali, že ak by bol svet celkom mierumilovný, globálna ekonomika by tým ročne získala až 9 biliónov dolárov. To je približne toľko, koľko dokopy vyprodukujú nemecká aj japonská ekonomika.

Pokiaľ ide o regióny, tým najmenej pokojným je Blízky východ a severná Afrika. Príčinou je nestabilita spôsobená pádmi tamojších dlhoročných režimov a rozpútanie násilia medzi jednotlivými etnickými a náboženskými skupinami. Najhoršia je pritom v súčasnosti situácia v Sýrii, ktorá sa ocitá na pokraji občianskej vojny, a v rebríčku sa prepadla o 30 miest až na 147. priečku. Nebezpečný je stále aj Egypt a Tunisko.

Údaje IEP tiež naznačujú zvyšovanie priepasti v stave bezpečnosti medzi demokraciami a autokratickými režimami. Medzi posudzovanými faktormi sú totiž aj represálie voči disidentom, ktorý experti nazývajú "politický teror".

Prieskum študoval 23 indikátorov v 158 krajinách siahajúcich od občianskych nepokojov a kriminality až po vojenské výdavky, zapojenie v ozbrojených konfliktoch a vzťahy so susedmi. Okrem Blízkeho východu každý región sveta vykázal aspoň nejakú formu zlepšenia. V Európe zaznamenalo prepad predovšetkým Grécko. Slovensko skončilo na 26. priečke a zaostalo tak za susednou Českou republikou, ktorá obsadila 13. miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok