Väzni strávia sviatky s blízkymi vďaka elektronickému náramku

TA3 TASR
24.12.2018 00:38

Tohtoročné Vianoce môže so svojimi blízkymi stráviť v teple domova 190 väzňov. 48 z nich bude mať na nohe elektronický náramok. Počet odsúdených či obvinených, ktorí na sviatky dostanú takzvaný "opušťák" je práve vďaka elektronickému monitoringu vyšší.

Pavol Rusko robí dobrú reklamu

"Dovedna 48 odsúdených bude doma cez sviatky, z toho 43 na Vianoce a päť na Silvestra/Nový rok. Budeme ich však monitorovať," konkretizovala Drobová.

Vďaka elektronickým náramkom môže ísť cez Vianoce na tzv. "opušťák" viac odsúdených. Vyhlásil to nedávno minister spravodlivosti Gábor Gál s tým, že pripravovaná novela má rozšíriť okruh osôb aj trestných činov, na ktoré by sa elektronický monitoring vzťahoval. Zároveň pripustil, že väznice sú preplnené, dôvodom je nedostatok financií a vyšší počet stíhaných osôb.

Podľa ministra je potrebné rozšíriť elektronický monitoring v širšom spektre. "Pavol Rusko robí v tomto dobrú reklamu. Je stíhaný za závažné skutky a monitoring u neho spĺňa svoj účel. Neutiekol, chodí na pojednávania, máme ho monitorovaného. Dúfam, že tak to aj zostane, že k tomu pristúpia aj ďalší prokurátori a v konečnom rade sudcovia, že budú prisudzovať náramkov viac," povedal Gál.

Využiteľnosť náramkov

Rezort má podľa Gála zazmluvnených 1000 náramkov, za ktoré sa platí bez ohľadu na to, či sa využívajú. "Využiteľnosť je teraz na desiatich percentách," priblížil. Dovedna približne 190 väzňov môže stráviť tohtoročné vianočné sviatky so svojou rodinou a blízkymi. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

"Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, plnení činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní," povedal Baláž.

Ako ďalej objasnil, mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému v minimálnom stupni stráženia umiestnenému v otvorenom oddelení povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín. K polovici decembra bolo vo výkone väzby umiestnených 1652 obvinených (z toho 1544 mužov a 108 žien) a vo výkone trestu odňatia slobody bolo zase 8779 odsúdených (z tohto 8092 mužov a 687 žien).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok