Za únikom nafty do Dunaja je zrejme ľudské zlyhanie

SITA
12.6.2012 13:44

Za únikom nafty v bratislavskom Zimnom prístave do Dunaja a Malého Dunaja je zrejme ľudské zlyhanie. "Príčinou mimoriadneho zhoršenia vôd bol pravdepodobne ľudský faktor – porušenie prevádzkových predpisov pri plnení tankera, ktoré v súčasnosti prešetruje Policajný zbor SR," uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek.

Za únikom nafty do Dunaja je zrejme ľudské zlyhanie
TASR

Inšpekcia po oznámení incidentu ustanovila pracovnú skupinu, ktorá rieši mimoriadnu situáciu v súčinnosti s ďalšími orgánmi a organizáciami. "Vzhľadom na množstvo uniknutej látky SIŽP informovala o tomto úniku v rámci medzinárodného varovného systému, v súlade s dohodnutým postupom, Maďarsko, Rakúsko a Dunajskú komisiu so sídlom vo Viedni," povedal Štefánek. Ako dodal, podľa informácií od Slovnaftu uniklo 13,6 metra kubického nafty. Rozsah škôl a náklady na odstraňovanie škôd vyčísli postupne pracovná skupina. 

Únik nafty z tankovej motorovej lode RIVER I v bazéne prístavu Pálenisko pri prečerpávaní nafty zo spoločnosti Slovnaft zistil dnes o 1:58 pracovník Slovenskej plavby a prístavov, a. s. Palivo sa dostalo do Dunaja a Malého Dunaja. Ako tiež uviedol Štefánek, o 3:05 osadili nornú stenu, ktorá bráni ďalšiemu úniku nafty do Dunaja a Malého Dunaja.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) na nápustnom objekte do Malého Dunaja zastavil ďalší únik nafty do tohto toku. Na Malom Dunaji sú v súčasnosti osadené ďalšie tri norné steny, na ktorých sa ropné látky zachytávajú a zneškodňujú. Na mieste zasahujú hasiči zo Slovnaftu, z mesta Bratislava a Pezinka.

Maďarské orgány monitorujú Dunaj po úniku nafty v Bratislave a ponúkli pomoc

Nafta, ktorá dnes vytiekla do Dunaja v bratislavskom Zimnom prístave, nezasiahla maďarský úsek rieky. Maďarskí vodohospodári však priebežne monitorujú rieku a nariadili prvý stupeň pohotovosti ohľadom kvality vody, informoval maďarský server Hír24.

Slovenské orgány priebežne poskytujú informácie o odstraňovaní následkov úniku nafty. Riaditeľstvo maďarského Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám ponúklo slovenskej strane pomoc pri lokalizovaní situácie a spoluprácu pri ochrane i sanačných prácach, cituje Hír24 z vyhlásenia maďarského úradu.

Tlačová beseda ministra envirorezortu Žigu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok