Čaplovič ponúkol rodičom alternatívny návrh k spornej novele

TASR
12.6.2012 09:55

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič rokoval s rodičmi, ktorí rozbehli podpisovanie hromadnej pripomienky k novele zákona o odbornom vzdelávaní. Rodičom sa na novele zákona nepáči najmä to, že o otváraní prvých ročníkov stredných škôl má rozhodovať samosprávny kraj, ktorý je ich zriaďovateľom, čo považujú za konflikt záujmov.

Čaplovič ponúkol rodičom alternatívny návrh k spornej novele
ČTK

Zmeny v zákone by tak podľa nich mohli ohroziť aj cirkevné a súkromné školy. "Bude zriadená rada pre vzdelávanie, kde budú aj zástupcovia súkromných a cirkevných škôl. Rada posúdi každú školu a vyjadrí sa k nej,“ uviedol hovorca ministerstva Michal Kaliňák s tým, že vyjadrenie rady bude predmetom rokovania zastupiteľstva samosprávneho kraja. „O budúcnosti škôl tak nebude rozhodovať anonymný úradník zo samosprávneho kraja, ale tak rada pre vzdelávanie, ako aj zastupiteľstvo, ktoré je priamo volené občanmi,“ dodal hovorca. 

Jeden zo signatárov hromadnej pripomienky z Iniciatívy rodičov za dobré školy Marcel Dávid Zajac povedal, že nový návrh ministerstva ešte nevideli na papieri, a keďže sa týka viacerých paragrafov, nevedeli k nemu počas rokovania vyjadriť zásadné stanovisko. „Zdalo sa nám to celkom dobré, ale keďže sa to týkalo viacerých paragrafov, tak sme nevedeli, či toto je to, čo chceme, alebo nie. Naše rozporové konanie skončilo tak, že ministerstvo akceptovalo našu pripomienku čiastočne,“ povedal pre TASR. Hlavnou podmienkou pre akceptovanie návrhu je pre rodičov to, aby ten, kto je zriaďovateľom škôl, nebol zároveň aj orgánom, ktorý môže rozhodnúť o ich zrušení. „Oni povedali, že na to majú mechanizmus, ale my sme ho nevideli,“ dodal Zajac. 

Ministerstvo chce zmeniť aj spôsob financovania škôl. „Stanoví sa objem peňazí, za ktorý môžu školy vyvzdelávať svojich žiakov. Ak ale bude mať súkromná škola záujem vzdelávať nad rámec rozpočtu, tým pádom musí financovať túto aktivitu zo svojich vlastných peňazí,“ objasnil Kaliňák. Zástupcovia súkromných a cirkevných škôl budú s Čaplovičom rokovať dnes. Asociácia súkromných škôl dala k zákonu 30 zásadných pripomienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok