Sagan vyhral 3. etapu Okolo Švajčiarska, pelotón zabrzdil vlak

TASR
11.6.2012 19:58

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale sa v pondelok stal víťazom 3. etapy pretekov Okolo Švajčiarska. Sagan triumfoval na 194,7 km dlhom úseku medzi Martigny a Aarbergom, a na konte má v tomto roku už desať etapových prvenstiev.

Sagan vyhral 3. etapu Okolo Švajčiarska, pelotón zabrzdil vlak
SITA

Výnimočné šprintérske schopnosti 22-ročný Sagan potvrdil úspešným finišom pri dojazde celého pelotónu, pri ktorom zdolal Austrálčana Badena Cooka i Brita Bena Swifta. Druhý Slovák v pretekoch Peter Velits obsadil 47. pozíciu.V priebežnom poradí naďalej vedie Portugalčan Rui Faria da Costa, ktorý má osemsekundový náskok pred Fränkom Schleckom z Luxemburgu. Velits figuruje na 32. a Sagan na 110. pozícii. Už dvojnásobný etapový víťaz navyše suverénne vedie bodovaciu súťaž pretekov so súčtom 27 bodov, druhý Costa má o 12 menej.

Krátko po štarte sa síce od hlavného balíka odtrhli traja "utečenci" a približne 190 km mohla trojica snívať o prekvapujúcom úspechu, no tri kilometre pred cieľom ich nakoniec pelotón pohltil. "Dnešná etapa sa išla oveľa rýchlejšie ako včerajšia. Vpredu sa utrhla trojica Morkov, Bonnafond, Vangenechten, ktorá mala náskok dokonca až jedenásť minút. Počas etapy pršalo, nepríjemne fúkal vietor, takže boli náročné podmienky," sprostredkoval slová žilinského odchovanca manažér Jozef Korbel. Sagan bol spoločne s ďalšími pretekármi svedkom neobyčajnej udalosti.

"Asi päťdesiat kilometrov pred cieľom nastala kuriózna situácia, keď celý pelotón zastavila nečakane spustená závora pred idúcim vlakom. Trojica prešla, ale aj ďalšia menšia skupinka, ktorú však organizátori pribrzdili, ale spomínanú trojicu nie, ich náskok ešte narástol, čo bolo nespravodlivé. My sme museli čakať aspoň dve minúty, kým prešiel vlak...," prezradil Slovák a pokračoval: "Samozrejme, že v závere sme mali čo robiť, aby sme ich pohltili. Bolo to len o vlások, takže musím v prvom rade poďakovať celému kolektívu, ktorý tvrdo pracoval hlavne pri konci etapy. A záverečný špurt? No, v poslednej zákrute na mokrom asfalte mi ušmyklo predné i zadné koleso, tak som okamžite vykopol nohu z pedála, aby som nespadol. Ustál som to, možno som niečo stratil, ale potom som videl pred sebou len jediný cieľ - víťazstvo a podriadil som tomu všetko. Som nesmierne rád, že som opäť vyhral a cítim sa v pohode." Utorňajšia 4. etapa z Aarbergu do Trimbach/Oltenu meria 188,8 km.

Výsledky 3. etapy Tour de Suisse (Martigny - Aarberg, 194,7 km): 1. Peter SAGAN (SR/Liquigas) 4:35:32 min, 2. Baden Cooke (Aus./GreenEdge), 3. Ben Swift (V. Brit./Sky), 4. Jacopo Guarnieri (Tal./Astana) +3, 5. Allan Davis (Aus./GreenEdge), 6. Jauheni Hutarovič (Biel./FDJ Big Mat) +3, ..., 47. Peter VELITS (SR/Omega Pharma QuickStep) +3

Priebežné poradie: 1. Rui Faria da Costa 11:06:57, 2. Frank Schleck (Lux./RadioShack) +8 s, 3. Roman Kreuziger (ČR/Astana) +15, 4. Thibaut Pinaut (Fr./FDJ Big Mat) +19, 5. Nicholas Roche (Ír/AG2R) +21, 6. Thomas Löfkvist (Švéd./ProCycling) +21, ..., 32. P. VELITS +2:13, 110. SAGAN +12:39


Bodovacia súťaž:
1. SAGAN 27, 2. Costa 15, 3.  Schleck 12

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok