Prezident odvolá vládu, o novej chce rokovať

TA3, TASR
14.10.2011 11:46

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol odvolať celú vládu. Ako povedal na dnešnom brífingu po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, v pondelok zvolá predsedov parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch.

Prezident odvolá vládu, o novej chce rokovať

Nevylúčil ani možnosť úradníckej vlády. "Ak by bol scenár taký, že pani predsedníčka by bola abdikovala, mojím listom by som ju bol poveril s celou vládou, aby viedla vládu až do vymenovania novej vlády. Keďže článok 115 Ústavy SR hovorí, že národná rada odvolá vládu a vláda je zodpovedná podľa ústavy národnej rade a nie prezidentovi, ďalšia veta hovorí, že prezident vládu odvolá. To znamená, že toto teraz bude nasledovať. Odvolám vládu a budem musieť menovať novú vládu, poveriť niekoho, aby ju zostavil a musí prejsť celý ten proces menovania vlády," konštatoval prezident.

Zdôraznil, že Radičová ho dnes zároveň informovala, že "na vláde bolo jednoznačne rozhodnuté, že nepodá demisiu, ale že ju podá celá vláda." Preto sa prezident rozhodol, že v pondelok doobeda zvolá predsedov všetkých parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch.

"Či niekto bude schopný zostaviť vládu, ktorá by mala byť samozrejme väčšinová, alebo či sa dohodnú aj na vláde menšinovej. Inak ďalší krok je, že prichádza do úvahy, aby som sám zostavil úradnícku vládu," dodal Ivan Gašparovič.

Prezident premiérke poďakoval za "všetko úspešné a prospešné, čo urobila pre Slovensko" a dodal, že sa ešte určite raz stretnú. Na otázku, prečo nemali spoločnú tlačovú besedu s premiérkou, odpovedal, že "pani premiérka išla k sebe a ja som šiel k sebe, takže sme nemohli byť spolu."

Ako dodal, "pre túto situáciu, ktorá vznikla, bolo by bývalo najlepšie, keby pani premiérka bola abdikovala a bola by ďalej viedla túto vládu, samozrejme okrem tých ministrov, ktorých sama namietala, až do vymenovania novej vlády."

Gašparovič tiež médiá informoval, že o situácii dnes ráno rokoval s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a ešte dnes sa s hlavou štátu chcú stretnúť predstavitelia KDH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok