Nadal prekonal Borga, v Paríži získal rekordný 7. titul

SITA
11.6.2012 14:19

Španielsky tenista Rafael Nadal obhájil titul vo dvojhre mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži. Pohár mušketierov získal rekordný 7. raz. Vo finále zvíťazil nad srbským lídrom svetového rebríčka ATP Novakom Djokovičom 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Nadal prekonal Borga, v Paríži získal rekordný 7. titul
SITA

V nedeľu zápas prerušili pre dážď za stavu 2:1 s brejkom vo štvrtom sete z pohľadu zverenca Mariána Vajdu Djokoviča , ktorý však v pondelňajšej dohrávke okamžite inkasoval rebrejk a Nadal už sa dokázal vyhnúť prípadnej piatej časti. Súper pri prvom mečbale urobil dvojchybu. Dovedna už má na konte 11 trofejí z úrovne veľkej štvorky.

Ľavoruký Malorčan Nadal sa odpútal od Švéda Björna Borga na čele historického poradia podľa počtu triumfov na tomto turnaji, presadil sa aj v sezónach 2005 - 2008 a 2010 - 2011. Pri Buloňskom lesíku má zápasovú bilanciu 52:1. Jedinú miestnu prehru utrpel v osemfinále ročníka 2009 proti Švédovi Robinovi Söderlingovi. Debutant vo finále medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska Djokovič nepremenil šancu na tzv. kariérny a zároveň "nekalendárny" Grand Slam.

V nedeľu už po ôsmej hre druhého dejstva (6:4, 5:3) zápas na hlavnom dvorci Philippa Chatriera zastavili na pol hodiny pre nepriazeň počasia. Pauza poskytla organizátorom aj príležitosť vymeniť stoličku, ktorú Djokovič od hnevu rozbil raketou.

Strýčkom Tonim trénersky vedenému Nadalovi sa v prvom sete napokon nevypomstilo, že stratil náskok 3:0 s dvojitým brejkom. Na returne sa totiž presadil aj v siedmej hre (uzavrela ju súperova dvojchyba) a záver už zvládol. Favorit premenil setbal "vstúpeným" obehnutým krížnym forhendom do voľnej časti dvorca po kvalitnom podaní.

V druhej časti Španiel unikol na 2:0, a hoci čoskoro mal manko 2:3, znova nadobudol prevahu pred koncovkou setu. Unikol na 4:3 vďaka forhendovému "winneru" a brejk hladko potvrdil kombináciou zaháňajúceho servisu a zakončenia do otvorenej polovice dvorca. Ďalší brejk dosiahol už po prestávke, keď odpovedal na nesprávne Djokovičovo riešenie ofenzívy bekhendovým krížnym obhodením prakticky bez prípravy.

Navyše, v treťom sete Nadal odskočil na 2:0 a zdalo, že zvyšok sa stane už iba formalitou. Opak bol pravdou: Djokovič v azda poslednom možnom štádiu začal hrať odvážnejšie aj ostrejšie, viac sa mu darilo na returne, prevzal iniciatívu, obdivuhodne prechádzal z obrany do útoku a pripísal si šesť gemov za sebou. Rozbehnutý "Nole" k tomu pridal ďalšie dve hry na začiatku štvrtého setu. Španiel s ťažkosťami znížil na 1:2, potom sa naplno rozpršalo (väčšinu času "len" mrholilo) a prišiel odklad na pondelok.

Španiel vedie v bilancii zo vzájomných duelov so Srbom už 19:14. Po sérii siedmich prehier vrátane frustrujúceho nezdaru v 6-hodinovom finále januárových melbournských rovnako hodnotných Australian Open sa mu revanšoval práve na antuke aj vo finále prípravných podujatí v Monte Carle a Ríme. Od nedele 3. júna 26-ročný niekdajší líder renkingu Nadal si pripísal svoj jubilejný 50. singlový primát z hlavnej profesionálnej úrovne.

O rok mladší 5-násobný šampión z "Majors" Djokovič zvíťazil na predchádzajúcich troch vrcholných podujatiach - Wimbledone aj US Open 2011 a Australian Open 2012. Ak by sa premiérovo vo svojej kariére presadil na RG, stal by sa prvým úradujúcim držiteľom všetkých štyroch grandslamových titulov od Austrálčana Roda Lavera z roku 1969. Medzičasom mali aspoň šancu na "nekalendárny" Grand Slam aj Američan Pete Sampras, Federer a Nadal, ale posledný krok takisto nezvládli - Sampras prehral vo štvrťfinále Roland Garros 1994, Federer vo finále Roland Garros 2006 i 2007 a Nadal vo štvrťfinále Australian Open 2011.

Kariérny Grand Slam okrem Nadala, ktorému sa to podarilo na US Open 2010 ako siedmemu v dejinách, získali aj Brit Fred Perry (na Roland Garros 1935), Američan Donald Budge (na Roland Garros 1938), Austrálčania Rod Laver (na US Open 1962) a Roy Emerson (vo Wimbledone 1964), Američan Andre Agassi (na Roland Garros 1999) a Švajčiar Roger Federer (na Roland Garros 2009).

Stále platí, že double Australian Open - Roland Garros naposledy získal Američan Jim Courier v sezóne 1992. Djokovič napriek finálovej prehre zostane na čele rebríčka. 

Dvojhra mužov - finále:
Rafael Nadal (Šp.-2) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5, v nedeľu prerušené pre dážď za stavu 1:2 s brejkom vo štvrtom sete

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok