Z väznice unikli Rathove fotografie, zadržali jeho strážcov

TASR
11.6.2012 12:05

V bulvári sa objavili fotografie uväzneného českého politika Davida Ratha, ktorého pred časom prichytili s miliónmi korún v krabici. Inšpekcia, ktorá prípad začala riešiť, zadržala dvoch príslušníkov väzenskej stráže.

Z väznice unikli Rathove fotografie, zadržali jeho strážcov
CTK

Práporčík Väzenskej služby Oráčov v Českej republike podľa inšpekcie zodpovedný za vynesenie fotografií obvineného poslanca Davida Ratha z väzenia, ktoré sa objavili v tlači. Za snímky inkasoval 5000 českých korún. Ďalší civilný pracovník tej istej Väzenskej služby údajne z informačného systému neoprávnene získal osobné údaje osôb z korupčnej kauzy Davida Ratha. 

Inšpekcia zadržala oboch mužov v sobotu odpoludnia a boli obvinení; v nedeľu ich prepustili. Informoval o tom dnes český spravodajský server Novinky.cz. Snímky exministra zdravotníctva Ratha, ale aj ďalších siedmich obvinených z väzobných väzníc zrejme unikli z internej väzenskej databázy a objavili sa v denníku Blesk, uviedol server iDNES.cz. Prípad vyšetruje Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov - akcia dostala krycí názov "Sklepmistr".

Vyšetrovanie úniku fotografií pokračuje, polícia preto neuviedla ďalšie podrobnosti. Český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil sa v nedeľu v diskusnej relácii na Českej televízii takisto vyjadril k prípadu. Podľa neho zamestnanci zneužili prístup do interného systému väznice. Ratha a ďalších sedem obvinených v korupčnej kauze, ktorá sa týka rekonštrukcie buštěhradského zámku, umiestnil súd do väzby. Poslanec Rath skončil vo väzobnej väznici v Litoměřiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok