Ľudovú platformu opozícia víta, problémom môže byť SMK

TASR, TA3
11.6.2012 11:02

V SDKÚ aj v Moste vítajú projekt kresťanských demokratov na vytvorenie opozičnej ľudovej platformy. Skomplikovať ho môže SMK.

Ľudovú platformu opozícia víta, problémom môže byť SMK
SITA

"SDKÚ-DS a KDH sú už dlhý čas členmi Európskej ľudovej strany a strana Most-Híd má záujem o členstvo v EPP. Je prirodzené, keď chcú mať všetci národní členovia modernej európskej ľudovej strany rovnaké postoje v európskych otázkach," uviedol šéf SDKÚ Pavol Frešo.

Reagoval tak na zámer KDH vytvoriť tzv. ľudovú platformu s SDKÚ-DS a Mostom-Híd. Kresťanskí demokrati tým chcú napomôcť lepšej opozičnej spolupráci týchto strán, ktoré sa hlásia k Európskej ľudovej strane. KDH návrh odsúhlasilo na sobotňajšom rokovaní Rady hnutia v Dolnom Kubíne a líder hnutia Ján Figeľ ho už konzultoval s predsedami SDKÚ-DS a Mosta-Híd Pavlom Frešom a Bélom Bugárom.

Na úrovni platformy by sa mali riešiť nielen európske, ale aj slovenské témy. "Som presvedčený, že takáto platforma môže byť nielen dôveryhodným, ale aj efektívnym nástrojom na formovanie spoločných postojov, možno aj personálnym pre budúce roky," podčiarkol. Keď sa vytvorí úzka spolupráca týchto troch strán, ľahšie sa podľa Figeľa bude spolupracovať aj so SaS.

Členstvo Mostu musí odsúhlasiť SMK

Myšlienka predsedu KDH vytvoriť "ľudovú platformu", kde budú KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd hľadať spoločné stanoviská k európskym témam, našla kladnú odozvu v Moste-Híd. "Vítame tú myšlienku, bude to na osoh všetkým," povedal predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. 

KDH aj SDKÚ-DS sú členmi Európskej ľudovej strany a záujem o členstvo v nej má aj Most-Híd. S jeho členstvom však budú musieť súhlasiť všetci súčasní členovia, teda aj SMK. O podpore SMK podľa Solymosa strany zatiaľ nerokovali. Predseda SMK József Berényi si však nie je istý, či Most-Híd vyhovuje profilu konzervatívno-národnej strany. "Ich program je skôr liberálny," podotkol. O prípadnej podpore členstva Mosta-Híd bude predsedníctvo SMK rokovať v piatok 15. júna. "Najprv zistíme, či vôbec podali prihlášku," dodal.

KDH presadzuje zomknutejšiu opozíciu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok