Autá so srbskými poznávacími značkami sa do Kosova nedostanú

TASR
11.6.2012 11:43

Vozidlá so srbskými poznávacími značkami budú mať od piatka tohto týždňa zákaz prejsť cez hraničné priechody na severe Kosova, citovala agentúra Tanjug kosovského ministra vnútra Bajrama Rexhepiho.

Autá so srbskými poznávacími značkami sa do Kosova nedostanú
SITA

Podľa jeho slov plánuje kosovská misia EÚ (EULEX) od 15. júna zakázať pohyb vozidiel so srbskými poznávacími značkami cez priechody Jarinje a Brnjak. Šéf kosovského rezortu vnútra dodal, že takýto krok je od EULEX-u "vítaný".

Rexhepi uviedol, že termín na preregistrovanie vozidiel vypršal a už sa nebude predlžovať. Zároveň informoval, že termín na výmenu srbských vodičských preukazov bude predĺžený do 1. septembra.
Hovorkyňa EULEX-u Irina Gudeljevičová potvrdila, že misia EÚ bude postupne implementovať rozhodnutie o slobode pohybu, ktorá sa vzťahuje aj na poznávacie značky vodičov s trvalým pobytom v Kosove. Toto rozhodnutie je podľa nej výsledkom dialógu Belehradu a Prištiny v Bruseli.

Šéf srbského vyjednávacieho tímu Borislav Stefanovič pred niekoľkými dňami povedal, že dohoda o slobode pohybu sa v súvislosti s poznávacími značkami na ich vozidlách nevzťahuje na Srbov zo severu Kosova, dodal Tanjug. Priština i časť medzinárodného spoločenstva podľa Stefanoviča zneužili dosiahnuté riešenie o slobode pohybu, pričom neexistujú utajené dodatky k tejto dohode. Kosovské ministerstvo vnútra rozhodlo, že od 1. júna zakáže v Kosove pohyb vozidiel so srbskými poznávacími značkami so začiatočnými písmenami kosovských miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok