Vybrali najlepšiu základnú školu na Slovensku, nie je v Bratislave

TA3 TASR
10.12.2018 10:36

V celoslovenskom rebríčku najlepších základných škôl, ktorý na základe testovania žiakov zverejňuje inštitút INEKO, sa už štyri roky po sebe prvé miesto nemení. Opakovane ho obsadzuje košická Základná škola Krosnianska 4.

Vybrali najlepšiu základnú školu na Slovensku, nie je v Bratislave
TASR/František Iván

Desať z desiatich bodov

Jedným z dôvodov úspechu môže byť, že na tejto škole majú špeciálne triedy pre nadané deti. Takéto triedy však majú na Slovensku aj ďalšie školy, navyše bez mimoriadnych výsledkov žiakov z bežných tried by ZŠ prvenstvo nezískala. A v čom je teda recept na takýto úspech?

skola03-10-12-2018577613_7f000001-31c8-4b5b.jpg

"Mnohí sa nás pýtajú, ako to robíme a ako sa to dá dosiahnuť. Ja na to nemám veľmi odpoveď, pretože som nepôsobila na iných školách a neviem to porovnať," uviedla riaditeľka školy Danka Daneshjoová. "Myslím si však, že naši učitelia majú záujem robiť svoju robotu kvalitne, rodičom záleží na tom, aby sa ich deti vzdelávali a v neposlednom rade žiaci počas vzdelávania na našej škole dostávajú relevantnú informáciu o tom, aké sú ich vedomosti."

Škola totiž v rámci hodnotenia dosiahla desať bodov z desiatich možných za to, že známky, ktoré dostávajú deti na vysvedčení, zodpovedajú aj výsledkom ich testovania. "Čiže, neklameme ich známkami. Je už potom na rodičovi, či je spokojný s hodnotením, alebo chce, aby sa jeho dieťa zlepšilo, samozrejme, aj dieťa má na výber," dodala Daneshjoová.

Čím je testovanie ťažšie, tým sú lepší

Poradie základných škôl určuje INEKO na základe výsledkov celonárodných testov v 5. a 9. ročníku a mimoriadnych výsledkov žiakov vo vybraných súťažiach, ako sú olympiády a medzinárodné projekty. Testovanie sa týka predmetov slovenský jazyk a matematika. V minulosti sa pritom pri testovaní dával väčší dôraz na vedomosti, v súčasnosti je to práca s textom, kritické a tvorivé myslenie a čítanie s porozumením.

"To našim žiakom vyhovuje, lebo práve k tomu ich vedieme, čiže - čím je to testovanie ťažšie, tým sú lepší," myslí si riaditeľka. Príčinou úspechu môže byť podľa nej aj to, že učitelia prenášajú prvky vzdelávania, ale aj nároky na žiakov zo špeciálnych do bežných tried. Škola je nepretržite na čele rebríčka INEKO od školského roku 2014/2015, ale aj v rokoch pred tým bola v jeho popredí. "Veľmi sa tomu tešíme, ale je to aj zaväzujúce, pretože aj očakávania rodičov detí sú potom veľmi vysoké," skonštatovala Daneshjoová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok