Jahnátek chce vyšší podiel slovenských potravín v obchodoch

SITA
10.6.2012 16:31

Slovenské poľnohospodárstvo by malo byť podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka prostriedkom k základnému cieľu, a to zabezpečeniu zdravej, bezpečnej výživy občanov.

Jahnátek chce vyšší podiel slovenských potravín v obchodoch

Ako povedal Jahnátek pre agentúru SITA, to znamená, že tento rezort je zodpovedný za to, aby dal dostatočné množstvo zdravých, kvalitných potravín na pulty. „Chceme, aby sa zvýšil podiel slovenských potravín na pultoch. Naše analýzy z potravinových ústavov hovoria, že v porovnaní s väčšinou dovozových potravín sú kvalitatívne naše potraviny oveľa bezpečnejšie. My tie bezpečné potraviny musíme dať na pulty, zvýšiť ich podiel, aby sme zabezpečili bezpečnú výživu pre občanov. Je to naša povinnosť,“ zdôraznil Jahnátek.

Na to je podľa ministra potrebné zabezpečiť komplexné dodávky z prvovýroby. „Nielen rastlinnú výrobu, musíme povzbudiť a revitalizovať predovšetkým živočíšnu výrobu,“ povedal s tým, že doteraz bola zle nastavená dotačná politika z fondov EÚ na podporu poľnohospodárstva. „Znamenalo to, že nám za týchto 10 rokov raketovo vyštartovali niektoré podniky v oblasti rastlinnej výroby, ale úplne sme zdecimovali živočíšnu výrobu. Za posledných 10 rokov zo stavu približne 147-tisíc kusov ošípaných máme dnes 36-tisíc kusov, čiže o 110-tisíc kusov sme zdecimovali stavy ošípaných. Dnes máme len 30 % bravčového mäsa z vlastnej produkcie a 70 % dovážame. Podobne je to v hovädzom dobytku,“ uviedol.

Ministerstvo chce po novom podporovať také farmy, takých poľnohospodárov, ktorí budú mať kombinovanú výrobu. „Bude mať aj rastlinnú, aj živočíšnu, nebude mať len pestovanie pšenice, kukurice, jačmeňa, ale bude mať aj iné plodiny. Slovensko napríklad úplne vypadlo v oblasti špeciálnej rastlinnej výroby. Dnes nemáme zeleninu a takmer žiadne ovocie,“ upozornil. Končia aj jabloňové sady, pretože starnú.

V oblasti špeciálnej živočíšnej výroby je to podľa ministra ešte horšie, pretože napríklad vypadla vodná hydina. Už neexistuje. Skončil chov králikov. „Hydina sa dostala do rúk pár veľkých koncernov a tie zdecimovali aj chov hydiny, chov brojlerov, nielen samotné chovy. Skončili aj bitúnky. Musíme tento komplex celý nastaviť,“ dodal

Jediná rozumná politika, ktorá môže zveľadiť a zabezpečiť rozvoj vidieka, je podľa Jahnátka rozvoj poľnohospodárstva. Poľnohospodárstvo vtlačí ráz aj vidieku. „Vždy to bolo a vždy to aj bude. Musíme riešiť najväčšiu nezamestnanosť, ktorú máme práve v oblastiach, kde skončila poľnohospodárska prvovýroba, tam máme najviac ľudí nezamestnaných,“ skonštatoval. Je tam aj veľa ľudí s nižšou kvalifikáciou, preto poľnohospodárstvo je ideálnou politikou, cez ktorú sa dá riešiť aj nezamestnanosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok