Nemci gólom Gómeza zdolali Portugalcov

SITA
10.6.2012 08:34

Futbalisti Nemecka zvíťazili v sobotňajšom stretnutí základnej B-skupiny na XIV. Majstrovstvách Európy nad Portugalskom 1:0 po góle Maria Gómeza, ktorý sa zapísal do streleckej listiny v 72. min.

Nemci gólom Gómeza zdolali Portugalcov
SITA

Na mokrom trávniku Arény Ľvov v rovnomennom ukrajinskom meste sa o najväčšiu šancu prvého polčasu postaral portugalský stopér Pepe, ktorý trafil hornú žrď nemeckej brány. V druhom dejstve bol priebeh hry vyrovnanejší, po Gómezovom góle mohol dve minúty pred koncom riadneho hracieho času vyrovnať vo veľkej šanci Varela, Neuer však proti jeho pokusu včas vyštartoval. Francúzsky rozhodca Lannoy udelil štyri žlté karty, po dve na oboch stranách. Portugalčania boli v zápase agresívnejší, faulovali devätnásťkrát, Nemci len štrnásť. Zverenci trénera Paula Benta zahrávali 11 rohových kopov, pričom Nemci len dva. Mario Gómez strelil v 53. zápase za nemeckú reprezentáciu svoj 23. gól.

Nemci vstúpili do zápasu aktívnejšie a už v 2. min našiel Boateng centrom Gómeza, no na jeho hlavičkou sa stihol natiahnuť Rui Patricio. "Nazionalmanschaft" útočil v prvých piatich minútach najmä po pravej strane ihriska, potom v 9. min zakombinoval po osi Özil - T. Müller – Podolski a útočník 1. FC Kolín nebezpečne vypálil. Portugalský brankár Rui Patrício si však s jeho strelou poradil. Po Ronaldovom centri do šestnástky pohrozili zverenci trénera Benta, no Nemci odkopli loptu do bezpečia. V 24. min Meireles z priameho kopu trafil len Khediru v nemeckom múre a o dve minúty neskôr strelu C. Ronalda zblokoval jeho "strážca" Boateng. V 38. min minul z priameho kopu portugalskú bránku Khedira po tom, ako kľučkujúceho Gomeza fauloval Pepe. V 40. min netrafil v dobrej šanci bránu Ruia Patrícia Thomas Müller a o tri minúty neskôr Portugalčan Pepe opečiatkoval hornú žrď Neuerovej brány.

V úvode druhého dejstva sa pustili Nemci aktívne do ofenzívy, no Podolského strelu zblokoval J. Pereira. V 49. min C. Ronaldo na ľavej strane ihriska aktívnym pohybom zamestnával nemeckú obranu, lenže jeho prihrávka nenašla adresáta. V 58. min Podolski poslal center na hranicu šestnástky, no Gómez hlavičkou mieril vysoko nad portugalskú bránu. V 64. min sa po ľavom krídle rútil na Neuerovu bránu C. Ronaldo, no stíhal ho pozorný Boateng, ktorý strelu stredopoliara Realu Mardid zblokoval. V 72. min Khedirov tečovaný center našiel v šestnástke Maria Gómeza, ten v súboji predskočil Pepeho a hlavičkou k ľavej žrdi brankára Ruia Patrícia otvoril skóre - 1:0. O šesť minút neskôr ten istý hráč po tom, ako Nemci vyšachovali portugalskú obranu nedosiahol na prihrávku T. Müllera. V záverečnej desaťminútovke sa hráči Portugalska snažili aspoň o vyrovnanie, súpera zatlačili a vypracovali si niekoľko šancí. Najprv v 82. min pálil C. Ronaldo, o minútu neskôr zase F. Coentrao. V prvom prípade však zasiahol brankár Neuer, v druhom nemecká obrana. Dve minúty pred koncom duelu mohli Portugalčania vyrovnať, no proti strele Varelu včas vybehol Neuer a Nemci po zmarených šanciach Naniho a B. Alvesa už v závere jednogólový náskok udržali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok