Zostávame na západe, presviedčal premiér po Lajčákovej demisii

TA3 SITA TASR
30.11.2018 11:43

Premiér Peter Pellegrini reagoval na rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka podať demisiu. Ubezpečil, že Slovensko zostáva na západe a uviedol, že s jeho demisiou nesúhlasí. V najbližších dňoch sa napriek tomu, že Lajčák už demisiu podal, bude snažiť, aby svoje rozhodnutie prehodnotil.

Nesúhlasí s Lajčákovou rezignáciou

"Z dôvodu rozhodnutia pána ministra vnímam obavy zo zmeny zahraničnopolitickej orientácie Slovenska, ktorú si niektorí s jeho demisiou môžu spájať," začal Pellegrini. Náš životný a hodnotový priestor je Európska únia a NATO, odkázal premiér s tým, že nikdy nedovolí, aby sme opustili tento priestor, v ktorom sme už vyše 20 rokov.

Osobnej integrite ministra zahraničia, ktorý sa osobne podieľal na odmietnutom migračnom pakte, premiér "vcelku rozumie". S jeho rozhodnutím rezignovať však nesúhlasí, aj v súvislosti s krízou na Ukrajine a nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom v OBSE. Lajčáka bude Pellegrini v najbližších dňoch presviedčať, aby svoje rozhodnutie prehodnotil.

Minister zahraničných vecí oficiálne podal demisiu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. O tomto kroku informoval aj predsedu vlády Pellegriniho. Lajčák rozhodnutie podať demisiu avizoval v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda má podľa poslancov k paktu, na tvorbe ktorého sa Lajčák podieľal, zaujať nesúhlasné stanovisko. Uznesenie z dielne SNS a Smeru-SD poslanci vo štvrtok schválili 90 hlasmi.

KDH má obavy o orientáciu Slovenska

KDH je demisiou ministra zahraničných vecí znepokojené. "Tento krok je výsledkom obrovských rozkolov vo vládnej koalícii a v strane Smer-SD," uvádza sa vo vyhlásení kresťanských demokratov. Súčasný stav podľa KDH nielen zhoršuje postavenie Slovenska v Európskej únii a znižuje dôveryhodnosť našich spojencov, ale vyvoláva obavy o našu zahraničnopolitickú orientáciu, "osobitne po nebezpečných avantúrach predsedu Národnej rady SR Andreja Danka".

"Vláda v súčasnosti hazarduje s menom Slovenska,“ povedal europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec s tým, že bude záležať na tom, či vládna koalícia bude dodržiavať svoje vlastné programové vyhlásenie. "KDH bude vždy dôsledne hájiť záujmy Slovenska v Európskej únii, aj v širšom medzinárodnom spoločenstve," dodal Štefanec.

Šéf strany Spolu Miroslav Beblavý v tejto súvislosti na sociálnej sieti napísal, že zahraničnú politiku Slovenska v súčasnosti riadia Danko, predseda Smeru Robert Fico, predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Lajčák je preč, slabý Pellegrini poslúcha a nás čaká veľký zápas o Slovensko ako slobodný európsky štát," vyhlásil.

Dva roky práce a potom cirkus

Vládna koalícia vyzerá podľa OĽaNO ako potápajúca sa loď, z ktorej uteká kto môže. A demisia ministra zahraničných vecí vraj je len obrazom rozhádanej a nestabilnej vládnej trojky. Koaličné strany a ich predsedovia sa neustále škriepia, navzájom sa vydierajú a robia si zle. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

"Nie je predsa možné, aby jeden člen vlády na niečom dva roky pracoval, všetci o tom veľmi dobre vedeli, ale nakoniec je z toho veľký cirkus bez normálnej a konštruktívnej diskusie," povedala. Remišová je presvedčená, že z hľadiska zahraničnej politiky predseda parlamentu Andrej Danko využíva závažné zahraničnopolitické témy len na to, aby vydieral partnerov, zakrýval svoje škandály, alebo odpútaval pozornosť od veľmi podivných miliardových nákupov zbraní.
"Viacerí politici hovoria o prozápadnej orientácii krajiny. Tu však už ani nejde o to, či budeme prozápadne orientovaní, tu ide hlavne o to, či si uchránime hodnoty, na ktorých stojí Slovenská republika, za ktoré sme v novembri 1989 bojovali, a ktoré sú súčasťou európskeho civilizačného priestoru," konštatovala.

Remišová upozornila, že za necelého polroka budeme mať voľby do Európskeho parlamentu, kde je mimoriadne dôležité, aby nás zastupovali ľudia, ktorí nebudú Slovensko tlačiť mimo európskeho civilizačného priestoru. "Už dnes vidíme, že sa v parlamente formuje koalícia pochybných strán, ktoré hazardujú s budúcnosťou Slovenska. Veľká Británia je názornou ukážkou toho, čo sa stane s krajinou, keď ľudia uveria stranám, ktoré neváhajú šíriť klamstvá a nezmysly," podotkla.


Podľa Remišovej slov na jednej strane premiér deklaruje našu zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska, ale druhý najvyšší ústavný činiteľ Andrej Danko ju neustále spochybňuje. "Premiér by si mal urobiť poriadok v koalícii, inak jeho slová nemožno brať vážne. Nie slová, ale skutky potrebuje Slovensko, a tie nevidno," odkázala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok