V otváracom dueli remíza Poľska s Gréckom, Rusi nedali šancu Čechom

SITA
8.6.2012 21:22

Futbalisti domáceho Poľska hrali nerozhodne s Gréckom 1:1 v piatkovom otváracom stretnutí XIV. majstrovstiev Európy, ktoré sa konajú v Poľsku a na Ukrajine. Futbalisti Ruska zvíťazili v piatkovom stretnutí v základnej A-skupine na XIV. majstrovstvách Európy nad Čechmi jednoznačne 4:1.

V otváracom dueli remíza Poľska s Gréckom, Rusi nedali šancu Čechom
SITA

Poliaci boli jednoznačne aktívnejší v prvom dejstve, v druhom polčase poľavili, boli nevýrazní a prenechali iniciatívu majstrom Európy z roku 2004.

Ouvertúra tohtoročného kontinentálneho šampionátu priniesla viaceré zaujímavé a rušné momenty: okrem dvoch gólov udelil španielsky arbiter Carlos Velasco Carballo aj dve červené karty (videli ich domáci brankár Szczesny a hosťujúci stopér Papastathopulos), navyše diváci videli aj jednu nepremenenú jedenástku, o ktorú sa "postaral" za stavu 1:1 kapitán Grécka Giorgos Karagunis. 

Výsledok - piatok: 

A-skupina (Národný štadión, Varšava/Poľ.):

Poľsko - Grécko 1:1 (1:0)
Góly: 17. R. Lewandowski - 51. Salpigidis, ŽK: 35. Papastathopulos, 45.+ Holebas, 54. Karagunis (všetci Gréc.), ČK: 69. Szczesny za faul v šestnástke - 44. Papastathopulos po druhej ŽK za faul, rozhodovali: Carlos Velasco Carballo - Roberto Alonso Fernández, Juan Carlos Yuste Jiménez (všetci Šp.), 56 070 divákov 
Zostavy: 
Poľsko: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Murawski, Polanski - Blaszczykowski, Obraniak, Rybus (70. Tytoň) - R. Lewandowski
Grécko: Chalkias - Torosidis, Papastathopulos, A. Papadopulos (37. K. Papadopulos), Holebas - Maniatis, Katsuranis, Karagunis - Ninis (46. Salpigidis), Samaras - Gekas (68. Fortunis) 

Vstup do stretnutia vyšiel lepšie domácim Poliakom, ktorí boli aktívnejší, technickejší a kombinačne vyspelejší. Už v 4. min sa po zblokovanej strele Lewandowského dostal k lopte Murawski, ale jeho pokus spoza šestnástky vytlačil najstarší hráč na tohtoročnom šampionáte - 38-ročný grécky brankár Chalkias - nad brvno. Majstri Európy spred ôsmich rokov odpovedali hlavičkou Gekasa po priamom kope Karagunisa. Potom prenikol domáci pravý obranca Piszczek, no nenašiel Lewandowského. Obrovské úsilie "bielo-červených" však prinieslo zaslúžené gólové ovocie. V 17. min odcentroval tiež sprava Blaszczykowski a jediný vysunutý hrot Poliakov Lewandowski hlavou otvoril skóre - 1:0. Pre 23-ročného útočníka Borussie Dortmund to bol 15. presný zásah v 43. dueli v najcennejšom drese. Zverenci Franciszka Smudu mali naďalej prevahu, no už bez gólového efektu. V 37. min vystrelil v dobrej pozícii vedľa bránky Perquis. Prvú červenú kartu na ME 2012 dostal v 44. min grécky stopér Papastathopulos, ktorý po dvoch žltých kartách musel odísť predčasne pod sprchy. V závere prvého dejstva sa obtrela lopta o ruku stredného obrancu Perquisa, španielsky rozhodca Velasco Carballo však neukázal na biely bod.

Krátko po zmene strán šokoval domácich divákov v hľadisku gól v Szczesného sieti. V 51. min po nedorozumení Poliakov vo vlastnej šestnástke sa k "stojacej" lopte dostal striedajúci Salpigidis a bez problémov do vyrovnal odkrytej bránky - 1:1. Futbalistov Grécka to povzbudilo a Samaras mieril z uhla ľavačkou vedľa. V 68. min odpískal španielsky hlavný arbiter aj prvý pokutový kop na turnaji, a to po zákroku Szczesného na agilného útočníka PAOK Solún Dimitrisa Salpigidisa. Brankár Arsenalu Londýn Szczesny bol navyše vylúčený. Medzi tri žrde sa postavil za neho Przemyslaw Turoň a na radosť poľských priaznivcov zlikvidoval v 71. min nevydarený "jedenástkový" pokus kapitána gréckeho mužstva Karagunisa. Grékov tento moment nevykoľajil: Salpigidis strelil o štyri minúty neskôr gól, už predtým však odmávali arbitri ofsajd. Poliaci v druhom polčase sklamali, ich jedinú príležitosť nevyužil v 85. min Lewandowski, ktorý namieril iba do bočnej siete.


Hlasy:
Franciszek Smuda (tréner Poľska): "Otváracie duely sa na takýchto veľkých futbalových turnajoch často končia nerozhodným výsledkom. Na mojich zverencov čakajú ešte dva zápasy, v ktorých musíme zvíťaziť. Hráči boli pod veľkým tlakom, videl som to na ich tvárach aj pred týmto stretnutím. Som presvedčený, že v ďalšom vystúpení proti Rusku podáme dobrý výkon. S dnešnou remízou proti Grécku som spokojný, hoci sme v tomto dueli urobili viacero chýb." 

Fernando Santos (tréner Grécka): "V prvých 25 minútach sme hrali veľmi zle, náš výkon však mal potom stúpajúcu tendenciu. Najmä po zmene strán sme boli organizovanejší, lepší a po vyrovnaní sme mali ideálnu šancu streliť aj druhý gól. Ak by sa nám to podarilo, bolo by prakticky po zápase. Nevyšlo to, ale aj tak som veľmi hrdý na mojich hráčov." 

Przemyslaw Tytoň (striedajúci brankár Poľska, ktorý zlikvidoval Grékovi Karagunisovi za stavu 1:1 pokutový kop): "Wojciech (Szczesny, pozn.) dostal červenú kartu a ja som prišiel na trávnik. Mal som pocit, akoby som sníval. Bola to pre mňa príležitosť, chcel som pomôcť mužstvu. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo chytiť pokutový kop súpera, vďaka Bohu. Konečný výsledok 1:1 nie je pre obidva tímy najhorší, hoci sme mali väčší počet príležitostí a mohli sme z tohto zápasu vyťažiť aj viac."

***

Futbalisti Ruska zvíťazili v piatkovom stretnutí v základnej A-skupine na XIV. majstrovstvách Európy nad Čechmi jednoznačne 4:1. Skóre duelu na Mestskom štadióne vo Vroclave otvoril Alan Dzagojev v 15. min. O deväť minút neskôr zvýšil náskok "zbornej" Roman Širokov. Na 1:2 z pohľadu Čechov znížil v úvode druhého polčasu záložník nemeckého Wolfsburgu Václav Pilař. Zverenci holandského trénera Dicka Advocaata pridali ešte ďalšie dva presné zásahy, keď skórovali Alan Dzagojev a striedajúci Roman Pavľučenko.

Rusi sa po prvom hracom dni usadili na čele tabuľky A-skupiny, na druhej pozícii sú domáci Poliaci spoločne Grékmi. Ich piatkový vzájomný zápas sa skončil nerozhodným výsledkom 1:1. Česi sú bez bodu štvrtí. 

Výsledok - piatok:
A-skupina (Vroclav/Poľ.): 
Rusko - Česko 4:1 (2:0)
Góly: 15. a 79. Dzagojev, 24. Širokov, 82. Pavľučenko - 52. Pilař, bez kariet, rozhodovali: Webb - Mullarkey, Kirkup (všetci Angl.) 

Zostavy
Rusko: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Zyrianov - Dzagojev (85. Kokorin), Keržakov (73. Pavľučenko), Aršavin 
Česko: P. Čech - Gebre Selassie, R. Hubník, Sivok, Michal Kadlec - Plašil, Jiráček (76. Petržela) - Pilař, Rosický, Rezek (46. Hübschman) - Baroš (85. Lafata) 

V úvodnej desaťminútovke mali viac z hry prekvapujúco Česi, ktorí sa snažili o ofenzívne predstavenie. V 14. min mal prvú gólovú príležitosť po kombinácii Aršavina so Žirkovom kanonier Keržakov. O minútu už "zborná" otvorila skóre. Rýchly brejk Rusov najprv zakončil hlavičkou do žrde Keržakov, ale pohotový Dzagojev poslal loptu prudkou strelou do siete. Ten istý hráč spálil tutovku v 19. min, keď nepresnou strelou zakončil rýchly protiútok Ruska. Česi absolútne "horeli" v defenzíve a doplatili na to v 24. min. Aršavin prihrávkou cez stred obrany našiel Širokova, a ten bez problémov prehodil vybehnuvšieho českého brankára - 2:0. V 33. min nezužitkoval na gól ďalšiu dieru v českej obrane Keržakov, jeho strela zo stredu pokutového územia smerovala nad bránku. Rusi odchádzali do kabín s dvojgólovým náskokom.

Aj v druhom polčase pokračoval pekný ofenzívny futbal. Česi znížili na rozdiel jediného gólu v 52. min, keď Pilař zužitkoval kolmicu klubového spoluhráča z Wolfsburgu Jiráčka. Pilař obišiel ruského gólmana a poslal loptu bez problémov do prázdnej bránky. Nasledujúcich desať minút si ani jedno z mužstiev nevypracovalo šancu. Až v 64. min zaváhal zoči - voči brankárovi Čechovi Keržakov, ktorého strela približne o meter minula pravú žrď. V 70. min spálil ten istý hráč ďalšiu tutovku, strela mu absolútne nesadla a Petr Čech nemusel zasahovať. O päť minút neskôr skúšal šťastie strelou z diaľky Rosický, ale Malefejev bol pozorný. Česi vyčkávali na svoju príležitosť, ale vypomstilo sa im to. V 79. min skóroval druhýkrát Dzagojev, ktorý nedal prudkou strelou z hranice pokutového územia šancu českému gólmanovi. Ďalší klinec do českej rakvy pridal striedajúci Pavľučenko nádhernou strelou zo šestnástky - 4:1. V nadstavenom čase síce skóroval Petržela, ale jeho gól neplatil pre postavenie mimo hry. Rusi teda s prehľadom zdolali Čechov 4:1. 

Tabuľka A-skupiny:
1. Rusko 1 1 0 0 2:1 3 
2. Poľsko 1 0 1 0 1:1 1 
Grécko 1 0 1 0 1:1 1 
4. Česko 1 0 0 1 1:2 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok