Schmiedlová vo finále juniorskej dvojhry na Roland Garros

TASR
8.6.2012 15:21

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do finále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Zverenka trénera Milana Martinca si v semifinále na parížskej antuke poradila s Nemkou Antoniou Lottnerovou v dvoch setoch 7:5, 6:1 a dosiahla životný úspech.

Schmiedlová vo finále juniorskej dvojhry na Roland Garros
FFT

Jej finálovou súperkou bude v nedeľu druhá nasadená Lottnerovej krajanka Annika Becková.

Schmiedlová môže pre slovenský tenis vybojovať šiesty grandslamový titul v juniorskej kategórii v ére samostatnosti. Henrieta Nagyová v roku 1994 po boku bývalej svetovej jednotky Švajčiarky Martiny Hingisovej vyhrala štvorhru na Roland Garros. V roku 2006 sa V Paríži zo zisku cennej trofeje vo dvojhre tešil Martin Kližan, v septembri 2007 triumfovala v singli na US Open Kristína Kučová. V roku 2010 vyhrali štvorhru dievčat na Australian Open Jana Čepelová so Chantal Škamlovou, vlani v Melbourne uspeli v debli Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým.
Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu s Lottnerovou a po brejku v šiestom geme sa ujala vedenia 4:2. Nemka v ďalších minútach otočila na 5:4 a išla podávať na víťazstvo v sete. Schmiedlová však potom získala tri gemy v rade a úvodné dejstvo sa stalo jej korisťou. Druhý set bol už jasnou záležitosťou 17-ročnej členky Národného tenisového centra. Po dvoch brejkoch si Schmiedlovávybudovala náskok 5:0 a v siedmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Schmiedlová po triumfe nad Lottnerovou žiarila spokojnosťou. "Postúpiť do finále juniorky na Roland Garros je úžasný pocit. Zápas proti Lottnerovej bol oveľa ťažší, ako ukazuje konečný výsledok. Na začiatku to nebolo celkom ono, no postupne som sa dostala do správneho tempa a v druhom sete som hrala o triedu lepšie. Na dvorci dosť fúkalo a nebolo to ľahké, no zvládla som to. Lottnerová má iba 15 rokov, je to však dobrá hráčka. V prvom sete kládla tuhý odpor, v druhom robila predsa len viac chýb," povedala pre TASR Schmiedlová.

Talentovaná Slovenka vyradila v osemfinále najvyššie nasadenú Američanku Taylor Townsendovú, vo štvrťfinále si poradila s turnajovou päťkou Češkou Kateřinou Siniakovou. "Celý turnaj hrám dobre. Každá súperka má iný štýl hry, no zatiaľ sa mi na všetky podarilo nájsť nejakú zbraň. Vyšiel mi najmä duel proti nasadenej jednotke Townsendovej, v ktorom som výborne podávala. Moju finálovú súperku Anniku Beckovú príliš nepoznám, nikdy sme spolu nehrali, ani sme sa nestretli na turnajoch. Má však veľmi dobrý ženský renking. Bude to ťažký zápas. Dúfam, že na finále ma príde povzbudiť aj niekto z rodiny, mama, oco alebo sestra," zaželala si Schmiedlová.

Veľkú radosť z postupu Schmiedlovej do finále mal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Veľmi sa teším, že Anna Karolína Schmiedlová je vo finále juniorky na Roland Garros, je to skvelý úspech. Očakávali sme od nej, že by mohla v Paríži dosiahnuť dobrý výsledok, pretože v posledných týždňoch sa jej darilo na menších ženských turnajoch ITF. Jej postup do finále je vizitkou skvelej práce s mládežou. Anna Karolína má na to, aby celý turnaj aj vyhrala. Po príchode z Košíc do bratislavského NTC je vzorom pre mladé hráčky, má poctivý prístup. Som rád, že Maťo Lipták jej dal v zápase proti Španielsku príležitosť okúsiť fedcupovú atmosféru. Karolína s Jankou Čepelovou sú veľkými nádejami slovenského tenisu. Verím, že nám vyrastú nová Cibulková s Hantuchovou," povedal pre TASR Moška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok