Španielsko asi požiada o pomoc, potrebuje desiatky miliárd

TASR, TA3
8.6.2012 12:04

Očakáva sa, že Španielsko počas víkendu požiada Brusel o finančnú pomoc na sanáciu svojho bankového sektora, aby zabránilo ďalšiemu zvyšovaniu turbulencií na trhu. Španielsko tak bude po Grécku, Írsku a Portugalsku štvrtou krajinou eurozóny, ktorá potrebuje finančnú pomoc.

Španielsko asi požiada o pomoc, potrebuje desiatky miliárd
SITA

Dvaja vysokí predstavitelia Európskej únie pre agentúru Reuters uviedli, že v sobotu budú ministri financií eurozóny prostredníctvom telefonickej konferencie rokovať o žiadosti Španielska o finančnú pomoc. Zatiaľ nie je známe, o akú sumu by malo ísť. Euroskupina vraj v sobotu popoludní po telefonickej konferencii zverejní vyhlásenie, uviedol jeden zo zdrojov.

Agentúra Fitch Ratings vo štvrtok (7. 6.) znížila rating Španielska o tri stupne na BBB z A. Fitch zdôvodnila svoje rozhodnutie niekoľkými faktormi, ako sú fiškálne náklady na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu bánk, nárast verejného dlhu, recesia, vysoká zahraničná zadlženosť a obmedzenie finančnej flexibility španielskej vlády.

"Španielska vláda si uvedomila vážnosť svojho problému," uviedol pre Reuters vysokopostavený nemecký predstaviteľ. Dodal, že k dohode o pomoci by malo prísť ešte pred gréckymi voľbami, ktoré sa budú konať 17. júna.

Španielska vláda uvedené správy zatiaľ nekomentovala. Zdroje z EÚ a Nemecka hovorili pod podmienkou zachovania anonymity kvôli citlivosti tejto záležitosti. Podľa Fitch bude Španielsko potrebovať na sanáciu svojich bánk 60 až 100 miliárd eur. Správa Medzinárodného menového fondu, ktorá má byť publikovaná v pondelok tvrdí, že Madrid potrebuje menej ako 50 miliárd eur.

Španielsko potrebuje finančnú pomoc na sanáciu bankového sektora a inak sa bude naďalej financovať na trhu. Podmienky pomoci v tomto prípade zrejme budú výrazne voľnejšie, než v prípade Grécka, Írska a Portugalska, budú sa týkať bankového sektora a nebudú vyžadovať dodatočné úsporné opatrenia k tým, ktoré vláda premiéra Mariana Rajoya už realizuje, uviedli zdroje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok