Chcú chrániť záujmy štátu, pre Duckého zmenky pripravia zákon

TA3 TASR
26.11.2018 12:40

Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje zákon na ochranu záujmov štátu v plynárenstve. Oznámil to brífingu šéf MH SR Peter Žiga v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, na základe ktorého vo veci tzv. Duckého zmeniek má spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel schránkovej cyperskej firme vyplatiť 30 miliónov eur.

Návrh zákona by chcel Žiga priniesť na tohtotýždňové rokovanie vládneho kabinetu. "Pravdepodobne na vládu, ktorá bude v stredu, prinesiem návrh špeciálneho zákona, ktorý pojednáva o kauze Duckého zmeniek. Ním v skrátenom legislatívnom konaní budeme chcieť zabezpečiť, aby SPP, ktorý je podnik vo vlastníctve štátu, bol ochránený od špekulantov a rôznych parazitov, ktorí chcú parazitovať na štáte," spresnil Žiga.

"Preto pripravujeme tzv. zákon o ochrane záujmov v plynárenstve. Zabezpečíme, aby nebolo možné takéto podniky exekvovať," dodal minister hospodárstva SR.

NS SR vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel, a. s., v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited. Informoval o tom hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta s tým, že Slovenská republika môže prísť o 30 miliónov eur. "SPP považuje rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov. NS SR svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, a navyše rozhodol v rozpore so svojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami," uviedla v stanovisku spoločnosť SPP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok