Po Gorile prichádza spis Kocúr, má zacielené na Lipšica

TASR
8.6.2012 09:13

Polícia sa podľa Pravdy začala zaujímať o viaceré tendre, ktoré robilo ministerstvo vnútra počas šéfovania Daniela Lipšica. Súčasný minister Kaliňák to však poprel.

Po Gorile prichádza spis Kocúr, má zacielené na Lipšica
SITA

Polícia podľa denníka preveruje informácie súvisiace s výberovými konaniami, ktoré sa objavili prednedávnom na tej iste internetovej adrese ako predtým Sasanka či Gorila, v kauze Kocúr. Polícia podľa denníka zatiaľ nechce konkretizovať, ktoré tendre preveruje. Na otázku Pravdy, či je medzi nimi aj súťaž a nákup odpočúvacieho systému, ktorý mal stáť šesť miliónov eur, odmietla odpovedať. 

"Podozrenia z protiprávneho konania polícia preverí, a to aj v prípadoch anonymných informácií. Preveruje aj niektoré informácie publikované na internete. Špecifikovať ktoré či v akom štádiu v tejto chvíli nie je možné," potvrdila denníku hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ministerstvo vnútra však potvrdilo, že delegácia na čele s vtedajším ministrom vnútra Danielom Lipšicom, oboma policajnými viceprezidentmi, poradcom ministra vnútra Milanom Krajniakom či riaditeľom organizačného odboru Vladimírom Pčolinským spolu s ďalšími šiestimi ľuďmi boli pred dvoma rokmi v novembri na zahraničnej návšteve Izraela. Práve počas tejto návštevy malo dôjsť podľa materiálu Kocúr k dohode. "V rámci bezpečnostnej konferencie konanej v Tel Avive rokovala slovenská strana so zástupcami izraelskej firmy o upgrade technológie využívanej slovenskými policajnými a bezpečnostnými zložkami," uviedla pre Pravdu Emília Kočišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Lipšic zdôraznil, že hoci tajná služba označila dokument Kocúr za podvrh, nemá s vyšetrovaním problém. "Nech polícia preveruje, čo uzná za vhodné," reagoval. Denník však tvrdí, že SIS neoznačila dokument za podvrh, len uviedla, že nie je jeho pôvodcom a vylučuje, že by bol výsledkom jej spravodajskej činnosti.

Rezort ešte vlani obchod s firmou Verint aj zrealizoval a časť systému bola dovezená na Slovensko. Podľa informácií Pravdy však polícia ani iné bezpečnostné zložky tento obnovený systém nemôžu používať. Je stále zabalený v škatuliach, lebo na to, aby bol funkčný, treba k nemu ďalšie súčasti, čo by stálo ďalších okolo šesť miliónov eur.

Kaliňák preverovanie poprel

Minister vnútra Robert Kaliňák uverejnené informácie denníka poprel. "Nepreverujeme," povedal stručne podpredseda sociálnych demokratov pre denník Sme.

Vyvrátil teda, že by sa polícia zaoberala informáciami v dokumente Kocúr. Ak by však niekto podal trestné oznámenie, polícia by sa ním podľa ministra zaoberala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok