Barroso ocenil súhlas slovenského parlamentu s posilnením eurovalu

TA3, TASR
13.10.2011 23:59

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso ocenil dnešné schválenie posilnenia úverovej kapacity a právomocí Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) v slovenskom parlamente.

Barroso ocenil súhlas slovenského parlamentu s posilnením eurovalu

Informovala o tom agentúra Reuters.
"Chcem využiť túto príležitosť a zablahoželať Slovensku. Je to veľmi dôležité rozhodnutie pre celú Európu," povedal Barroso na tlačovej konferencii v Sofii.

Slovenský parlament dnes ratifikoval plán zvýšenia úverovej kapacity a rozšírenia právomocí dočasného eurovalu potom, čo ho v utorok (11.10.) v prvom hlasovaní zamietol. Keďže utorkové hlasovanie bolo spojené s vyslovením dôvery kabinetu, vláda padla. Dnešnému hlasovaniu o eurovale predchádzalo odhlasovanie predčasných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca.

Záruky Slovenska v posilnenom eurovale sa zvýšia z doterajších 4,4 miliardy eur na 7,7 miliardy eur, pričom jeho celková kapacita vzrastie zo 440 miliárd eur na 779 miliárd eur. EFSF zároveň získa právomoc poskytovať preventívne pôžičky všetkým krajinám eurozóny aj na rekapitalizáciu ich bánk či nakupovať dlhopisy problémových krajín na sekundárnom trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok