Skončia s podporou ťažby uhlia. Vláda prezradí, čo ďalej

TA3 SITA
19.11.2018 14:20

Slovenskú energetiku čaká historická zmena. Do roku 2023 skončí štátna podpora ťažby uhlia, čo by malo krajine usporiť vyše 100 miliónov eur ročne. Čo však s regiónom Hornej Nitry? Plány na jeho transformáciu vláda predstaví na budúci týždeň.

Skorší termín nie je reálny

Slovenské domácnosti by sa o päť rokov mali prestať skladať na podporu ťažby domáceho uhlia. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu by sa totiž na Slovensku mala v roku 2023 ukončiť platnosť všeobecného hospodárskeho záujmu v oblasti ťažby uhlia, na základe ktorého každý odberateľ elektriny platí vo svojich faktúrach aj dotácie na ťažbu uhlia slúžiaceho na výrobu elektriny. V súčasnosti odberatelia elektriny platia na podporu uhlia celkovo ročne zhruba 115 miliónov eur.

Podľa ministra hospodárstva skorší termín zrušenia všeobecného hospodárskeho záujmu v oblasti baníctva nie je reálny. „Rok 2019 je absolútne nereálny. Ja si nenechám diktovať tempo opozíciou. My vieme, čo máme robiť. Musíme zabezpečiť pre región hornej Nitry sociálny zmier. Musíme povedať tým ľuďom, aké máme pre nich alternatívy,“ povedal Žiga.

O budúcnosti hornej Nitry rokujú s EK

Minister spolu s eurokomisárom pre vznik energetickej únie Marošom Šefčovičom na tlačovej besede v rámci medzinárodnej Stredoeurópskej energetickej konferencie potvrdili, že Slovensko intenzívne rokuje s Európskou komisiou o budúcnosti regiónu hornej Nitry, kde sa ťaží hnedé uhlie. „V krátkej budúcnosti predstavíme akčný plán, to znamená, čo urobíme pre ten región a zároveň oznámime termín 2023,“ konštatoval Žiga s tým, že to nebude znamenať koniec pre slovenské baníctvo, ale len koniec ich podpory zo strany odberateľov elektriny.

„Tému riešime už vyše roka. Chceme predstaviť konkrétne projekty, ktorými zabezpečíme nový ekonomický rozvoj pre tento región,“ dodal Šefčovič.

Aj o využívaní jadrovej energie

Žiga v rámci konferencie hovoril aj o tom, že bez využívania jadrovej energie ciele pri znižovaní emisií nebudú môcť byť naplnené. „Všetky krajiny V4 sú pozitívne k jadrovej energii,“ dodal Žiga. Ministri zodpovední za energetiku sa spolu s eurokomisárom Šefčovičom venovali aj o budúcnosti baníctva. „Hovorili sme o tom, ako pomôcť uhoľným regiónom v Európe. Chceme priamo s predstaviteľmi týchto regiónov spoločne rozmýšľať o tom, ako by mala vyzerať ich ekonomická budúcnosť, akými projektami vieme ľuďom pomôcť v týchto regiónoch,“ povedal Šefčovič.

Pokiaľ ide o energetickú bezpečnosť, je Európska únia podľa eurokomisára Šefčoviča na tom oveľa lepšie. „Dnes sa postupne presúvame k novým témam. Na témy boja proti klimatickým zmenám. Oveľa väčšiu pozornosť budeme musieť venovať napríklad oblasti elektromobility,“ uzavrel Šefčovič.

SaS: Vítame, že minister zmenil názor

SaS v reakcii uviedla, že víta, že po desiatke riešení, ktoré v minulosti pre rozvoj hornej Nitry navrhla, po Hornonitrianskej deklarácii, ktorú podpísala spolu so stranami OĽaNO, Progresívne Slovensko a Spolu, po viacerých legislatívnych návrhoch v súvislosti s „alobalovými“ dotáciami, ktoré koaliční poslanci liberálom vždy arogantne zhodili zo stola, sa konečne pohli ľady.

Podľa SaS je dobré, že minister hospodárstva zmenil názor, „prijal náš návrh a v súvislosti s ukončením dotovania elektriny z domáceho uhlia aj on už hovorí o roku 2023. Je akurát veľkou škodou, že s tým toľko otáľal, pretože z jeho strany zatiaľ na stole nič nové nie je – okrem toho, čo sme za posledné dva roky navrhovali my v SaS,“ skonštatoval poslanec NR SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek. Dotácie do výroby elektriny z domáceho uhlia sú podľa SaS nezmyselné a neudržateľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok