Ftáčnik na Gay pride nepríde, organizátori chystajú svadby

SITA, TASR
7.6.2012 12:11

Bratislavský primátor Ftáčnik sa na víkendovom pochode za práva neheterosexuálov nezúčastní, vyzval však na toleranciu. Organizátori chystajú symbolické svadby rovnakých pohlaví.

Ftáčnik na Gay pride nepríde, organizátori chystajú svadby
SITA

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik si želá, aby si Bratislava počas víkendového pochodu Dúhový Pride zachovala tvár tolerantného mesta. Ako informoval primátorov hovorca Ľubomír Andrassy, bratislavská samospráva nie je organizátorom a ani spoluorganizátorom dúhového pochodu 2012.

Ide však o podujatie, ktorého organizátori spĺňajú zákonné náležitosti na jeho organizáciu a mesto bude preto súčinné v oblastiach, ktoré sa bezprostredne týkajú bezpečnosti a zdravia jeho účastníkov. Primátor žiada Bratislavčanov i účastníkov pochodu, aby sa nenechali vtiahnuť do zbytočných konfliktov, aby agresivita z ktorejkoľvek strany nevyústila do neželaného stretu.

Tento týždeň sa podľa Andrassyho na pôde bratislavského magistrátu uskutočnilo stretnutie primátora, organizátorov a bezpečnostných zložiek, na ktorom diskutovali o pripravenosti organizátorov zvládnuť podujatie. Primátor sa zaujímal, ako sú pripravené mestská a štátna polícia zvládnuť prípadné ataky provokatérov na účastníkov pochodu. Stretnutie podľa hovorcu iniciovali aj preto, že primátor bude cez víkend mimo Bratislavy na zahraničnej pracovnej ceste a na pochode sa nezúčastní. 

Slovenská metropola bola a je podľa hovorcu Andrassyho považovaná za mesto tolerancie. Bratislava vždy vytvárala priestor pre slobodnú prezentáciu názorov, myšlienok, postojov. Primátor Milan Ftáčnik rešpektuje právo prezentovať názory jednotlivcov či skupín občanov priamo na verejnosti, vyjadrovať myšlienky, ktoré nie sú v rozpore so základnými ľudskými právami. Podujatie dúhový pochod podľa Andrassyho je plne legitímnym prejavom názoru skupiny občanov, Bratislavčanov, aj keď toto podujatie vyvoláva v spoločnosti emócie oveľa viac ako iné zhromaždenia. 

Dúhový pride 2012 sa začne v Bratislave v sobotu 9. júna o 13:00, otvoria ho tri symbolické svadby na Námestí slobody. Svoje „áno“ si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok. Pride organizuje občianske združenie Queer Leaders Forum spolu so skupinou nezávislých aktivistiek a aktivistov.

Dohliadať budú stovky policajtov

Krajská polícia v Bratislave pripravila v súvislosti s podujatím Dúhový Pride, ktoré sa uskutoční v sobotu, rad bezpečnostných opatrení. Na pokojný priebeh akcie bude v uliciach hlavného mesta dohliadať niekoľko stoviek policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Na ochranu verejného poriadku budú nasadení aj policajti z oddelenia služobnej kynológie v Bratislave a oddelenia služobnej hipológie. Informoval policajný hovorca František Peczár.

Polícia bude monitorovať situáciu a zabezpečovať verejný poriadok v čase zhromaždenia, ako aj počas presunu účastníkov. V súvislosti s tým upozorňuje vodičov aj obyvateľov Bratislavy, aby počítali s dopravnými obmedzeniami. "Budú sa týkať najmä okolia Námestia slobody, kde bude úplná uzávierka cesty II. triedy v úseku od Spojnej po Štefanovičovu ulicu, v čase od 11.00 h do 18.00 h, respektíve do ukončenia verejného zhromaždenia," uviedol Peczár.

Polícia vyzýva občanov, aby sa počas konania verejného zhromaždenia a pochodu riadili pokynmi polície a rešpektovali jej výzvy. "Polícia ďalej upozorňuje, že nebude tolerovať žiadne pokusy o narušenie verejného poriadku a taktiež rôzne extrémistické a xenofóbne prejavy," uzavrel hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok