Slovenských vojakov má chrániť superodev využívajúci nanotechnológie

SITA
7.6.2012 09:35

Domáci výskumníci pre vojakov vyvíjajú špeciálnu multifunkčnú textíliu, po ktorej povrchu budú rolovať kvapky vody ako pri prírodnom samočistiacom efekte lotosového listu.

Slovenských vojakov má chrániť superodev využívajúci nanotechnológie
SITA

Slovenských vojakov by mohol v budúcnosti na bojisku chrániť takpovediac superodev zo špeciálne vyvinutej látky. Domáci výskumníci pre nich vyvíjajú špeciálnu multifunkčnú textíliu, ktorá bude mať povrch naimpregnovaný novou metódou, založenou na využití nanotechnológii (požadované vlastnosti materiálov sa dosahujú úpravou ich štruktúry na úrovni atómov a molekúl). Použitý spôsob pri vyvíjanej vojenskej textílii imituje prírodný samočistiaci efekt lotosového listu.

„Nanoštruktúra textilného materiálu je dôvodom efektu, pri ktorom sa tvoria kvapky, ktoré na povrchu rolujú, čím dochádza k tzv. samočisteniu povrchu. Textilný materiál sa stáva viac odolným voči vode a špine, pri súčasnom zachovaní pôvodných vlastností, napríklad priepustnosť vodných pár“. Takto efekt vysvetľuje na svojej webovej stránke Výskumný ústav textilnej chémie – CHemitex v Žiline, ktorý pre rezort obrany výskum robí.

Vyvíjaný prototyp multifunkčnej textílie by mal dosahovať aj ďalšie fyzikálno-mechanické vlastnosti a parametre, ktoré rezort obrany požaduje. Okrem už spomínanej hydrofóbnosti so samočistiacim efektom je to zvýšená pevnosť, vyhovujúca priepustnosť vzduchu, významne znížená horľavosť, digitálna potlač (dezén „púšť a les“), stálofarebnosť a antimikrobiálna úprava. Vyhovujúcu priepustnosť vzduchu chcú vývojári zabezpečiť optimalizáciou konštrukcie multifunkčnej textílie. „Súčasne v laboratórnom rozsahu overujeme vhodnosť použitia ďalších špeciálnych vlákien resp. priadzí s dôrazom na zvýšenú pevnosť a zníženú horľavosť,“ uviedol riaditeľ Chemitexu Jozef Šesták. 

V spoločnosti majú vyvinuté tzv. antimikrobiálne nanosóly (chemické roztoky pripravené opäť aplikáciou nanotechnológií), ktoré po úprave multifunkčnej textílie zamedzujú rast a rozširovanie mikroorganizmov a baktérií, čím sa zvyšuje hygiena nosenia a údržby odevu. 

Technologická novinka má vojakom zabezpečiť najvyšší možný komfort na bojisku. Armáda chce dosiahnuť, aby vojaci mohli pôsobiť v teréne tak, že počasie a poveternostné vplyvy budú čo najmenej ovplyvňovať ich činnosť. Nová textilná látka je zatiaľ hudbou budúcnosti. „V roku 2013 bude ukončená prvá etapa výskumu a vývoja projektu „Výskum nanotechnológií a prípravy multifunkčných textílií pre ochranu vojaka na bojisku (NANO-MULTI-TEX)“, ktorý sa začal v roku 2011,“ uviedol hovorca ozbrojených síl a hovorca MO Milan Vanga.

Nová multifunkčná textília je zatiaľ len v prvej etape výskumu a vývoja prototypu. Táto etapa sa má skončiť prevádzkovými skúškami v roku 2013. „Až následne bude prebiehať ďalšia etapa skúšok a overovania funkčnosti prototypu vojenského odevu v rámci vojskových skúšok,“ dodal hovorca. 

Výdavky na tento projekt predstavujú celkom 485 714 eur. Ministerstvo obrany ako poskytovateľ štátnej podpory, podporilo projekt čiastkou 243-tisíc eur. „Uvedená suma je riešiteľovi vyplácaná postupne v priebehu troch rokov (2011 – 2013), ďalších 243-tisíc eur zabezpečuje riešiteľ z vlastných prostriedkov,“ dodal Vanga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok