Izrael postaví na Západnom brehu 300 nových domov, USA to kritizujú

TASR, TA3
7.6.2012 08:30

Izraelská vláda opäť neváhala rozpútať ďalšie vášne na palestínskych územiách. Tel Aviv schválil výstavbu 300 nových domov na Západnom brehu Jordánu. Ide o krok na upokojenie židovských osadníkov rozhnevaných plánovanou demoláciou ilegálnej osady v Predjordánsku.

Izrael postaví na Západnom brehu 300 nových domov, USA to kritizujú
SITA

Rozhodnutie však pobúrilo Palestínčanov, ktorí odmietajú viesť mierové rokovania, pokiaľ bude Izrael naďalej rozširovať svoje osady na okupovanom území. Americká diplomacia v reakcii uviedla, že "pokračujúce izraelské osídľovacie aktivity na Západnom brehu podkopávajú mierové úsilie a sú v rozpore s izraelskými záväzkami a povinnosťami".

Premiér Netanjahu zápasí s domácou krízou kvôli ilegálnej židovskej osade Ulpana, ktorú najvyšší súd nariadil do 1. júla zlikvidovať, keďže bola postavená na súkromnej palestínskej pôde. Šéf kabinetu oznámil, že bude rešpektovať rozhodnutie, židovskí osadníci a ich spojenci vo vládnej koalícii však deklarovali odpor voči verdiktu.

Netanjahu oznámil rozhodnutie o novej výstavbe krátko potom, ako parlament odmietol pokus radikálnych poslancov zabrániť demolácii osady Ulpana. Návrh žiadal zachovať domy, v ktorých býva 30 rodín, a kompenzovať palestínskych vlastníkov pôdy. Pod tlakom premiéra Kneset zamietol návrh pomerom hlasov 69-22.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok