Venuša prešla cez Slnko, jav sme sledovali naposledy

TA3, TASR
6.6.2012 09:16

Státisíce ľudí si mohli túto noc užiť nezvyčajné nebeské divadlo. Venuša prechádzala cez slnečný kotúč. Krátko pred piatou hodinou rannou bol úkaz viditeľný aj na Slovensku.

Venuša prešla cez Slnko, jav sme sledovali naposledy
SITA

Pokračovanie o 105 rokov

Keďže jav sa na Zemi zopakuje až v roku 2117, dnešné predstavenie bolo pravdepodobne posledným pre všetkých teraz žijúcich ľudí.

"Tento úkaz patrí do kategórie zatmení, ale v tomto prípade je to akési miniatúrne zatmenie Slnka, ktoré nastáva v okamihu, keď Slnko, Venuša a Zem sú usporiadané približne na jednej priamke. Navyše toto usporiadanie nastáva v blízkosti tzv. uzlovej priamky, čo je vlastne priesečnica rovín obehu dráhy Venuše okolo Slnka s rovinou dráhy Zeme," vysvetlil Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Začiatok úkazu nastal v utorok 5. júna večer, z územia Slovenska sme mali vidieť len jeho poslednú tretinu, a to dnes po východe Slnka. To, že išlo pre astronómiu o vzácny úkaz, dokazuje aj fakt, že od roku 1609 nastalo iba sedem takýchto prechodov, z toho pozorovaných bolo iba šesť.

Pohľad na Venušu z rôznych miest sveta:

venus.jpg
venus 2.jpg
venus 3.jpg
venus 4.jpg
Transit_of_Venus-19c9d2b0d0c74f2ca5c69486f312df7c.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok