Washington potvrdil zabitie druhého muža al-Kájdy

TASR, SITA
6.6.2012 01:04

Jeden z lídrov teroristickej organizácie al-Káida, Abú Jahjá al-Líbí, zahynul tento týždeň pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Pakistane.

Washington potvrdil zabitie druhého muža al-Kájdy
SITA

Spojené štáty už v utorok potvrdili zabitie druhého muža teroristickej siete al-Kájda, ktorý má byť najvyššie postaveným zavraždeným militantom od smrti šéfa teroristov Usámu bin Ládina. Abú Jahjá al-Libí bol údajne "manažérom" al-Kájdy, ktorý riadil každodenné operácie skupiny. Washington na základe najnovších informácií disponuje "vysokým stupňom presvedčenia" o jeho smrti, informujú s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov rôzne svetové médiá vrátane tlačovej agentúry AFP alebo televíznej stanice CNN.

Al-libí zomrel počas náletov bezpilotných lietadiel v Pakistane, ktoré sa uskutočnili aj napriek vytrvalým protestom zo strany tamojšej vlády. Líbyjčan sa mužom číslo dva vo vedení teroristickej siete sa stal po tom, čo bin Ládinovo miesto prevzal Egypťan Ajman az-Zawáhirí. Washington vypísal za informácie vedúce k jeho dolapeniu odmenu milión dolárov. Stalo sa tak po tom, čo v roku 2005 utiekol z väznice v afganskom Bagrame.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok