Víťazom úvodnej etapy Okolo Slovenska sa stal Talian Rossi

TA3, TASR
5.6.2012 23:14

Víťazom úvodnej etapy 56. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa stal Talian Enrico Rossi zo stajne Meridiana Kamen Team. Na štart etapy, ktorú spočiatku sprevádzal dážď, nastúpilo 118 pretekárov z 29 krajín Európy a Maroka.

Víťazom úvodnej etapy Okolo Slovenska sa stal Talian Rossi
SITA

Víťaz v cieli povedal: "Na technicky náročnej trati boli prvé kilometre veľmi ťažké, preto som sa držal vpredu a prekvapujúco som zistil, že sme zostali traja. Tak sme sa okamžite dohodli a pokračovali v úniku. Obaja kolegovia veľmi dobre spolupracovali. Do špurtu som nastúpil asi 100 metrov pred cieľom a vyšiel mi. Z víťazstva sa veľmi teším a aj z toho, že si zajtra oblečiem žltý dres vedúceho pretekára, ale v kopcoch nie som najlepší, neviem, či si ho udržím."

O víťazovi rozhodol spomínaný únik, v ktorom bol spočiatku najaktívnejší práve Slovák, ktorý sa zaslúžil o to, že náskok trojice narástol postupne až na deväť minút. Pelotón však tento náskok postupne sťahoval. S tým nebol spokojný Prišpetnij, ktorý sa snažil 25 km pred cieľom odpojiť od dvojice, ale napokon skončil až druhý. Tretím v cieli bol Kováč: "V technických pasážach sme sa držali vpredu spolu s Gavendom. Chceli sme bezpečne prejsť mnohými zákrutami, keď sme sa naraz ocitli vpredu traja v okamžiku sme sa dohovorili a pokračovali v úniku. V závere mi už však dochádzali sily, nohy začali bolieť. V ďalších etapách sa budem snažiť opäť bodovať a uspieť vo vrchárskej alebo bodovacej súťaži."

Na štarte bolo aj 26 slovenských pretekárov, žiaľ v jednom technicky náročnom úseku trate spadol Martin Mahďar, po ošetrení ľavého kolena a hlavy bol sanitkou prevezený do nemocnice.
Stredajšiu druhú etapu odštartujú o 13.00 opäť v Liptovskom Mikuláši, prvých pretekárov v cieli pri priehrade na Čiernom Váhu očakávajú pred 17.00.

Výsledky 1. etapy (Liptovský Mikuláš - Liptovský Mikuláš, 158,1 km):
1. Enrico Rossi (Tal./Meridiana Kamen Team) 3:47:06 h, 2. Alexandr Prišpetnij (Rus./Itera-Katuša) rovnaký čas ako víťaz, 3. Maroš Kováč (SR/Dukla Trenčín Trek) +3:39, 4. Pawel Cieslik (Poľ./Bank BGZ) 5. Markus Riebenbauer (Rak./Arbo Wels Gourmetfein), 6. Juraj Sagan (SR), 8. Michael Kolář (SR/Dukla Trenčín Trek), 15. Matej Jurčo (SR/Whirlpool-Author) všetci +5:00

Priebežné poradie: 1. Rosii 3:46:53, 2. Prišpetnij +4 s, 3. Kováč +3:42,...6. Juraj Sagan, 8. Kolář, 15. Jurčo všetci +5:13


V bodovacej súťaži je na čele Kováč, vo vrchárskej Prišpetnij a Kováč je druhý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok