Figeľ: Zmluvu s Hrdou som podpísal, ale výška odstupného ma prekvapila

SITA
5.6.2012 20:18

Exminister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ priznáva, že podpísal zmluvu, podľa ktorej má dostať bývalá generálna riaditeľka Slovenskej pošty, a.s. Marcela Hrdá odstupné 178 tis. eur, ale táto suma ho prekvapila.

Figeľ: Zmluvu s Hrdou som podpísal, ale výška odstupného ma prekvapila
SITA

„Bývalá riaditeľka nedostane nič ako bývalá predsedníčka predstavenstva, ale trojmesačnú odmenu ako generálna riaditeľka. To je 7 000 eur. Ostatné sa týka plnenia zmluvy, v ktorej boli štandardné princípy. Jedným je motivácia na vyššom hospodárskom výsledku a konkurenčná doložka, ktorá zamedzuje pôsobenie v oblasti po odchode z firmy. Je to na prospech spoločnosti,“ vyhlásil Figeľ.

Figeľ je síce prekvapený sumou, lebo je výrazná, ale princíp, ktorý podpísal v zmluve, je správny a zdravý. Podľa neho súčasný minister dopravy Ján Počiatek mohol rokovať o podmienkach prepustenia, aby vyriešil aj finančné záležitosti, ak by mu na nich záležalo. Zároveň Figeľ uviedol, že Počiatek zavádza pri tvrdení, že Slovenská pošta znížila stratu len vďaka jednému vyhratému sporu.

„Pri ušetrení štyri milióny eur išlo o reálny hospodársky výsledok. Počiatek zavádza, keď spomína len jednu hospodársku operáciu. Celkový výsledok nebol výsledkom účtovníctva, ale celkového hospodárskeho salda,“ zdôraznil. Počiatka zároveň kritizoval, že manažment Slovenskej pošty prepúšťal spätne, čo mu znemožnilo rokovať o výške sumy. „Ak by išlo len o účtovníctvo, tak hospodársky výsledok by nebol lepší,“ konštatoval.

Zmluvu Figeľ s Hrdou podpisoval v marci 2011. „Je o princípoch a pravidlách, nie o konečnom výsledku. Ten bol dosiahnutý počas roka a je posudzovaný na základe auditu. Nepodpisoval som žiadnu sumu,“ povedal s tým, že vedel, na základe akých princípov je menežment motivovaný, aby konal zodpovedne a Slovenskej pošte priniesol pozitívne výsledky. „Používajú sa v štandardných ekonomikách. Ak sú výhrady ku konkrétnostiam v audite, stále to má v rukách minister dopravy,“ dodal.

Odstupné vo výške 178 tis. eur, ktoré má dostať bývalá generálna riaditeľka Slovenskej pošty, a.s. Marcela Hrdá, považuje minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) za nehorázny zlatý, ba skôr platinový padák. Zodpovednosť za to podľa neho nesie jeho predchodca Ján Figeľ (KDH), ktorý zmluvu s bývalou šéfkou pošty podpísal. Počiatek označil za nehorázne a maximálne alibistické tvrdenie KDH, že zodpovedné za vysoké odstupné je súčasné vedenie ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

"Je úplne nespochybniteľné, že pán Figeľ vedel o tejto zmluve všetky detaily, pretože ju schválil rozhodnutím jediného akcionára. A na samotnej zmluve je spolupodpísaný," povedal Počiatek v pondelok na mimoriadnom brífingu. Minister uviedol, že výška odstupného patrí v histórii určite medzi najvyššie na Slovensku. "Drvivá väčšina tohto zlatého padáku je postavená na zlepšení hospodárenia v pošte. Pošta sa pod bývalým vedením tvárila, ako zlepšila svoje hospodárenie, čo v skutočnosti znamenalo zmenšenie plánovanej straty," uviedol ďalej Počiatek.

Pošta podľa neho vlani znížila plánovanú stratu okolo 12 mil. eur na necelých 8 mil. eur pred zdanením účtovnou operáciou, keď rozpustila opravnú položku vyplývajúcu zo súdneho sporu, lebo žalobca zomrel. Bývalý manažment pošty sa podľa neho nijako nepričinil o zníženie plánovanej straty. Počiatek predpokladá, že zmluva je postavená tak, že vyplateniu vysokého odstupného sa zrejme nedá vyhnúť. Ministerstvo chce napriek tomu zvážiť právne kroky a podľa šéfa rezortu by bolo etické a férové, keby sa Hrdá svojho nároku na odmenu vzdala. Exriaditeľka pošty však podľa neho nenaznačila, že ju nechce.

Minister tvrdí, že zmluvy nových riaditeľov spoločností v pôsobnosti rezortu zlaté padáky neumožňujú. Slovenská pošta, a.s. vlani hospodárila so stratou 7,83 mil. eur pred zdanením, respektíve 7,57 mil. eur po zdanení. Stratu pred zdanením tak znížila o 39,5 % oproti roku 2010. V porovnaní s plánovanou stratou 11,91 mil. eur pred zdanením dosiahla spoločnosť lepší výsledok o 34,3 %. Plánovanú stratu 12,91 mil. eur po zdanení pritom znížila o 41,4 %. Slovenská pošta naposledy dosiahla pozitívny výsledok v roku 2009, keď dosiahla zisk 2,54 mil. eur pred zdanením a 132 tis. eur po zdanení.

Slovenská pošta vznikla ako štátny podnik 1. januára 1993 a začiatkom októbra 2004 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť. Jej stopercentným vlastníkom je štát prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie 214,3 mil. eur. Slovenská pošta na základe licencie s platnosťou do konca roka 2012 zabezpečuje zo zákona univerzálnu poštovú službu, čo znamená, že je povinná doručovať zásielky do všetkých sídiel minimálne jedenkrát denne a za primeranú cenu. Od svojho vzniku hospodári samostatne a nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok