Breivik opisoval negatívne skúsenosti s moslimami z detstva

TASR
5.6.2012 13:04

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik na súde v Osle rozprával v pondelok o množstve prípadov zo svojho detstva a obdobia dospievania, keď sa mal údajne stať obeťou znevažovania zo strany moslimov.

Breivik opisoval negatívne skúsenosti s moslimami z detstva
SITA

Breivik vypovedal, že keď mal sedem rokov, turecký otec jedného z jeho kamarátov mu zničil bicykel. Keď mal 15 rokov, mal ho zbiť vodič metra pakistanského pôvodu. Sudcovia počúvali Breivika, ktorý sa priznal k zabitiu 77 ľudí v Osle a na ostrove Utöya, ako číta litánie o podobných krivdách zo svojho rukopisu.

Breivik ďalej tvrdil, že v roku 1995 sa jednému z jeho blízkych priateľov vyhrážal kosovsko-albánsky mladík, keď čakal na električku. Brevik tiež spomenul, že počul, ako malú sestru jeho kamaráta dorezali nožom - išlo o incident, o ktorom nevedel nič, napriek tomu ho pripísal moslimom. Na otázku sudcu, či mal s moslimami aj nejakú pozitívnu skúsenosť, Breivik odpovedal: "Dobrá vec o moslimoch je, že sú veľmi lojálni."

Bomba nastražená Breivikom v centre Osla zabila 22. júla 2011 osem ľudí. Pri následnej streľbe v mládežníckom tábore na ostrove Utöya usmrtil Breivik ďalších 69 osôb. Predstavitelia nórskej polície na súde vyjadrili presvedčenie, že obžalovaný konal na vlastnú päsť a pri útokoch nemal žiadnych komplicov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok