Krízový štáb v Kosove: Dospelí sú povinní strážiť na barikádach

TASR
5.6.2012 09:46

Všetci plnoletí občania Kosovskej Mitrovice sú povinní držať stráž na barikádach. Rozhodol o tom v pondelok krízový štáb v Mitrovici, ktorý až do odvolania zakázal misii EÚ prechod cez severnú, srbskú časť mesta.

Krízový štáb v Kosove: Dospelí sú povinní strážiť na barikádach
SITA

Štáb pre mimoriadne situácie okresu Kosovská Mitrovica odsúdil "brutálne násilie voči neozbrojenému srbskému národu na severe Kosova, použitie ostrej munície a stavanie medzinárodných síl do služieb Prištiny", citoval z vyhlásenia srbský spravodajský server RTS. 

Na základe rozhodnutia štábu sú plnoletí občania Kosovskej Mitrovice povinní prihlásiť sa na povinné striedanie sa na stráži na hlavnej barikáde na moste cez rieku Ibar. Krízový štáb ďalej požiadal misiu NATO v Kosove (KFOR), aby sa striktne pridržiavala rezolúcie 1244 a pôsobila v súlade so svojím mandátom.

Príslušníkom EULEX-u až do odvolania nebude povolený prechod cez severnú časť Mitrovice a každý pokus o násilný prechod sa bude považovať za otvorenú agresiu. Zodpovednosť za eventuálne dôsledky budú niesť tí, ktorí takúto akciu podniknú.

V prípade nebezpečenstva a spustenia sirén musia byť všetky pohostinské podniky a obchody zatvorené, dodal štáb. K najnovším nepokojom medzi vojakmi KFOR a kosovskými Srbmi došlo v piatok v dedine Rudare pri Zvečane po tom, čo sily KFOR v plnej zbroji začali odstraňovať  cestné zátarasy. Vyvolalo to hnev a protesty miestnych obyvateľov.

Zranenia utrpeli dvaja nemeckí príslušníci KFOR a najmenej piati Srbi.
Barikády na severe Kosova postavili miestni Srbi koncom júla minulého roka po tom, čo sa kosovská špeciálna polícia pokúsila silou obsadiť hraničné priechody Jarinje a Brnjak do centrálneho Srbska. Na barikádach sa doposiaľ odohralo viacero konfliktov miestnych obyvateľov a vojakov KFOR. Najviac barikád bolo odstránených koncom roka 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok