Vynikajúce školy by mali dostať viac peňazí, tvrdí KDH

SITA
5.6.2012 09:24

Ministerstvo školstva tvrdí, že bez vyčíslenia finančných dopadov návrhy, ako ich podali poslanci z KDH, nemajú opodstatnenie.

Vynikajúce školy by mali dostať viac peňazí, tvrdí KDH
SITA

Školy s vynikajúcimi výsledkami v celoštátnych objektívnych meraniach ako je externá maturita či Testovanie 9 by mohli od januára 2013 dostávať viac peňazí od štátu. Takúto zmenu v zákone o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení navrhujú poslanci za KDH Martin Fronc, Pavol Hrušovský a Pavol Abrhan. V materiáli, ktorý predložili do Národnej rady SR, požadujú, aby úspešné školy dostávali zvýšený normatív o 10 percent na školu. "Návrh zákona bude motivovať časť škôl (napríklad gymnázia), aby sa viac orientovali na kvalitu a prijímali na štúdium študentov, ktorí majú predpoklady dosahovať dobré študijné výsledky," odôvodňuje trojica poslancov z KDH.

Čo konkrétne znamená pojem "vynikajúce výsledky v celoštátnych objektívnych meraniach", poslanci v návrhu nedefinujú. Kritéria a podmienky pridelenia peňazí pre školy má podľa poslancov určiť ministerstvo školstva všeobecne záväzným predpisom. Tomu však chýba v návrhu informácia o finančných dopadoch. "Nakoľko nepoznáme počet týchto škôl a ani počet žiakov v školách, vnímame to ako myšlienku, ktorej chýba kľúčový finančný rozmer. Bez finančných dopadov takéto návrhy nemajú opodstatnenie," povedal agentúre SITA hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok