Zvýšené záruky v eurovale už obsahuje aj národná legislatíva

TASR
13.10.2011 18:52

Záruky Slovenska v dočasnom eurovale (EFSF) sa zvýšia zo súčasných 4,371 miliardy eur na 7,727 miliardy eur. Vyplýva to z novely zákona o špecifických štátnych zárukách, ktorú schválila Národná rada (NR) SR.

Zvýšené záruky v eurovale už obsahuje aj národná legislatíva

Dodatok k medzinárodnej zmluve o EFSF parlament schválil už skôr, záväzky vyplývajúce z tohto kroku však musia byť zapracované aj do vnútroštátnej legislatívy.

Slovensko dnes ako posledná krajina eurozóny na druhýkrát schválila posilnenie dočasného eurovalu (EFSF). Po dohode troch koaličných strán s opozičným Smerom-SD išlo o očakávaný výsledok a dodatok k medzinárodnej zmluve podporilo 114 zo 147 prítomných poslancov Národnej rady (NR) SR. Na schválenie bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Prvýkrát parlament rozhodoval o zmenách v eurovale v utorok (11.10.) večer, pričom neúspešné hlasovanie bolo spojené aj s hlasovaním o dôvere vláde. Napriek tomu však SaS, časť OKS a Obyčajných ľudí za návrh nehlasovali a súčasná vláda tak padla.

Po tomto kroku sa tri strany vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd dohodli s opozičným Smerom-SD, že euroval na druhý pokus schvália. Výmenou za túto podporu súhlasili s predčasnými voľbami, ktoré sa na základe dnešného rozhodnutia snemovne uskutočnia 10. marca 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok