Počiatka šokuje 178-tisícový padák pre riaditeľku Slovenskej pošty

TASR, TA3
4.6.2012 16:09

Nehorázny zlatý padák - presne takto označil odmenu pre generálnu riaditeľku Slovenskej pošty minister dopravy Ján Počiatek. Pred odchodom z rezortu ju odklepol Marcele Hrdej bývalý minister Ján Figeľ.

Zlatý, či platinový padák vo výške 178.000 eur pre bývalú generálnu riaditeľku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú od bývalého šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa (KDH) považuje súčasný šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD) za nehorázny.

"Drvivá väčšina tohto zlatého padáku je postavená na zlepšení hospodárenia Slovenskej pošty. To sa zlepšilo znížením plánovanej straty Slovenskej pošty za minulý rok z 12 miliónov eur na 8 miliónov eur. Tie 4 milióny eur sa však nedosiahli zlepšením prevádzkových hospodárskych výsledkov pošty, ale rozpustením opravnej položky vyplývajúcej zo súdneho sporu, v ktorom žalobca zomrel," vysvetlil na dnešnom mimoriadnom brífingu Počiatek.

Podľa neho je nespochybniteľné, že o takejto manažérskej zmluve so šéfkou Slovenskej pošty exminister Figeľ vedel, pretože ju jednak schválil rozhodnutím jediného akcionára Slovenskej pošty, a taktiež je na samotnej zmluve spolupodpísaný.

"Neviem, či sa vôbec v histórii vyskytol takýto prípad," komentoval ďalej výšku zlatého padáka Počiatek. Naznačil zároveň, že rezort dopravy sa vyplateniu tejto vysokej sumy s najväčšom pravdepodobnosťou nevyhne. Táto suma pritom podľa Počiatka predstavuje približne 25-ročný plat bežného poštára.

"Minister Počiatek sa sám usvedčil, že nejde o zlatý padák (odstupné), ale z veľkej časti o odmenu za zlepšené hospodárenie. Zlaté padáky tu boli počas prvej Ficovej vlády, kedy sa rozdávali nehorázne sumy v krachujúcich firmách. KDH presadzovalo vo vláde Ivety Radičovej výrazné zníženie odstupného a zavedenia odmeňovania na základe hospodárskych výsledkov. Suma pre pani Hrdú je aj pre nás vysoká, preto minister Ján Počiatek by mal namiesto alibistického očierňovania pristúpiť k úprave podobných zmlúv," reagoval na Počiatkove vyjadrenia hovorca KDH Matej Kováč.

Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty je od 29. mája tohto roka Tomáš Drucker, ktorý vo funkcii nahradil práve doterajšiu šéfku pošty Marcelu Hrdú.

Záznam z tlačovej besedy:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok