Matovičovci chcú v reklamách vidieť celkovú cenu zájazdov

TASR
4.6.2012 10:23

Cestovné kancelárie by mali od januára 2013 uvádzať konečnú cenu za zájazd, ktorú spotrebiteľ zaplatí, a to vrátane všetkých platieb spojených s poskytnutím zájazdu. Predpokladá to návrh novely zákona o reklame z dielne poslancov OĽaNO Igora Matoviča, Eriky Jurinovej, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča.

Matovičovci chcú v reklamách vidieť celkovú cenu zájazdov
SITA

Ak by nebolo možné vopred určiť konečnú cenu zájazdu, predávajúci by mal v reklame uviesť reprezentatívny príklad zájazdu, ktorý obsahuje popis všetkých služieb a konečnú cenu, ktorú spotrebiteľ zaplatí. Podstatou návrhu je teda zavedenie povinnosti predávajúceho, resp. poskytovateľa služby, aby pri reklame uvádzal celkovú konečnú cenu ponúkaných služieb, ktorú spotrebiteľ skutočne zaplatí.

"V praxi totiž často dochádzalo k situáciám, že spotrebiteľ bol reklamou uvedený do omylu, resp. cena uvádzaná v reklame vzbudzovala dojem, že je nižšia ako bola následná konečná cena, ktorú mal spotrebiteľ za zájazd a s ním súvisiace služby uhradiť," tvrdia poslanci OĽaNO.

Návrh novely zákona o reklame predložili obyčajní už v minulom volebnom období. Parlament o právnej norme hlasoval 9. februára 2012, no získal si podporu len 50 zo 141 prítomných poslancov. Proti boli vtedy opoziční Smer-SD aj SNS a viacerí koaliční poslanci sa zdržali.

Obyčajní chcú kontrolovať poslancov čipovými kartami


Takýto postup podľa predkladateľov prinesie efektívnu a overiteľnú kontrolu prítomnosti poslancov na rokovaní parlamentu

Účasť poslancov na rokovaniach parlamentu chcú poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) kontrolovať čipovými kartami. Jozef Viskupič a Erika Jurinová pripravili novelu rokovacieho poriadku, ktorá podpisovanie poslancov nahrádza modernejším prostriedkom. Pripomínajú, že Kancelária Národnej rady SR už v súčasnosti podobne kontroluje dochádzku svojich zamestnancov.

Takýto postup podľa predkladateľov prinesie efektívnu a overiteľnú kontrolu prítomnosti poslancov na rokovaní parlamentu. Pripomínajú, že podobne ako pri elektronickom hlasovaní, aj kontrola účasti kartou spĺňa vysoké bezpečnostné kritériá a má de facto úroveň elektronického podpisu. "Technologické riešenie, ktoré je súčasťou poslaneckého preukazu, neumožňuje vytváranie duplikátov. Zároveň je nepravdepodobné, aby poslanec odovzdal svoj preukaz inej osobe," píšu v dôvodovej správe. 

V súčasnosti poslanci svoju účasť na rokovaniach potvrdzujú podpisom do prezenčných listín, ktoré sa nachádzajú pred vchodom do rokovacej sály. Richard Sulík (SaS) ako predseda parlamentu nechal v roku 2010 nad listiny namontovať kameru, súčasný šéf snemovne Pavol Paška (Smer-SD) ju ale nechal odstrániť s odôvodnením, že takáto kontrola je nedôstojná a neprimeraná. Na správanie sa poslancov majú podľa neho dohliadať predovšetkým šéfovia poslaneckých klubov, ale aj volič. 

Podpisy poslancov v prezenčných listinách sa dostali do pozornosti verejnosti v máji 2008. Redaktori denníka Sme vtedy natočili, ako po príchode vtedajšieho predsedu klubu SNS Rafaela Rafaja pribudli dva podpisy - Rafajov a jeho straníckeho šéfa Jána Slotu. Paška, ktorý parlamentu predsedal aj vtedy, kauzu nevyšetroval, sa spoľahol na slová Slotu a Rafaja.

Rafaj povedal, že svojho šéfa nepodpisoval a Slota zasa, že podpis je jeho. Paška listinu grafológmi preskúmať nenechal, nesprístupnil ani kamerové záznamy, ktoré by mohli ukázať, či bol Slota v inkriminovanom čase v budove parlamentu. Od účasti na rokovaní parlamentu závisí, či poslanci dostanú mesačnú odmenu - ak na schôdzach pléna či výborov chýbajú najmenej dva dni v mesiaci, plat sa im kráti na polovicu a ak štyri a viac dní, prídu o celú mzdu aj paušálne náhrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok