Česko žije výročím ČSR, prišli aj Macron či Merkelová

TA3 TASR
27.10.2018 10:32

Česko žije stým výročím založenia Československej republiky. Krajinu v rámci osláv navštívila nemecká kancelárka Angela Merkelová, aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. S obomi hovoril premiér Andrej Babiš. Štátnici sa zhodli, že vzťahy Berlína a Paríža s Prahou sú výnimočné aj z historického hľadiska.

Rovnaký názor na migráciu

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa pricestovala v piatok na návštevu ČR nemecká kancelárka Angela Merkelová. S českým premiérom Andrejom Babišom rokovala okrem iného aj o otázkach migrácie, ktorých riešenie vidia obaja štátnici v spolupráci s africkými krajinami, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Diskutujeme o tom, máme rovnaký názor na to, že musíme s africkými štátmi spolupracovať. Máme rovnaký názor na to, ako riešiť migráciu," povedal Babiš na spoločnej tlačovej konferencii v Kramářovej vile, ktorá je pražskou rezidenciou premiérov.

"Máme rovnaký názor. Kolega Andrej Babiš na tom veľmi intenzívne pracuje, čo sa týka nadväzovania kontaktov s africkými krajinami," uviedla kancelárka. Podľa nej sa v Afrike musí podporiť hospodársky rozvoj, aby sa tam mladí ľudia mohli rozvíjať a nemuseli odchádzať do Európy. Babiš sa s nemeckou kancelárkou naposledy stretol v septembri počas návštevy Berlína. Merkelová bola naposledy v ČR v roku 2016, keď sa zišla s vtedajším premiérom Bohuslavom Sobotkom a prezidentom Milošom Zemanom.

Diskutovali o spolupráci

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretol v Prahe s českým premiérom Andrejom Babišom, ktorý ho previedol po Karlovom moste i Lichtenštajnskom paláci. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Babiš prijal Macrona, ktorý je na oficiálnej návšteve ČR, už v piatok večer v Kramářovej vile, neskôr zamierili do reštaurácie na Hradčanskom námestí. Témou ich rozhovoru boli najmä spolupráca medzi ČR a Francúzskom i otázka migrácie.

Úrad vlády ČR na Twitteri napísal, že premiér ocenil vzájomnú spoluprácu a pevné historické i súčasné vzťahy. "Som presvedčený, že sa budú naďalej rozvíjať," povedal Babiš. V sobotu ráno Macron s Babišom i v sprievode premiérovej manželky Moniky navštívili francúzske veľvyslanectvo v Prahe, potom neďaleký Lichtenštajnský palác a následne sa prešli po Karlovom moste.

Macron svoj program v Prahe ukončí návštevou Národnej galérie, ktorá v novej expozícií ukazuje diela tzv. francúzskej zbierky nakúpenej pred 95 rokmi československým štátom, píšu Novinky.cz. Macron sa v Prahe stretol aj s českým prezidentom Milošom Zemanom. Rokovali okrem iného o vývoji v Európskej únii a situácii na Blízkom východe. Macron do ČR pricestoval pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Pred návštevou českej metropoly zavítal do Bratislavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok