V Poľsku a Lotyšsku pochodovali homosexuáli a lesbičky

TASR
2.6.2012 22:06

Stovky gejov, lesbičiek a ich podporovateľov dnes pochodovalo ulicami poľskej Varšavy a v lotyšskej Rige.

V Poľsku a Lotyšsku pochodovali homosexuáli a lesbičky
SITA

Na každoročnej akcii vo Varšave sa zúčastnilo viac ako 2000 osôb, ktorých pred skupinami odporcov chránilo množstvo policajných ťažkoodencov. Poľskí gejovia a lesbičky sa postupne zviditeľňujú v krajine, kde bola homosexualita dlho považovaná za tabu - čiastočne pre silný vplyv rímskokatolíckej cirkvi.

Asi 2500 účastníkov pochodu jednou z hlavných ulíc Varšavy mávalo malými vlajkami vo farbách dúhy a niesli transparenty s požiadavkami na zrovnoprávnenie a uzákonenie občianskych partnerstiev.
Do Varšavy prišli aj dve desiatky aktivistov zo susedného Bieloruska, ktorí na október pripravujú pochod v Minsku. S odkazom na výrok autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka niesli transparent s nápisom "Je lepšie byť gej ako diktátor." Lukašenko pred časom na adresu nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho, ktorý sa hlási k homosexualite, vyhlásil, že "je lepšie byť diktátor ako gej".
Pochod sprevádzalo niekoľko nákladných áut vyzdobených farebnými balónmi, z ktorých hralo techno a populárna hudba.

Dva nákladniaky zorganizovala malé ľavicové strany, ktoré podporujú práva gejov. Veľké strany sú k tejto veci buď odmietavé alebo ľahostajné. Záležitosť homosexuálov podporuje aj Hnutie Palikota, ktoré po vlaňajších voľbách do parlamentu dostalo prvého otvorene homosexuálneho muža a prvého transsexuála.
V lotyšskej Rige sa napriek silnému dažďu a krupobitiu zišlo približne 400 aktivistov z baltických štátov a iných okolitých krajín.

Aj na tento pochod dohliadalo veľké množstvo policajtov, keďže predchádzajúce akcie sprevádzali násilnosti. Prítomní boli aj americkí diplomati pôsobiaci v regióne, ktorí zdôraznili potrebu dodržiavania základných práv a slobody vyjadrovania. Tiež vyzvali účastníkov, aby pokračovali v boji za svoju vec.
Podobne ako iné bývalé sovietske republiky, pobaltské krajiny Estónsko, Lotyško a Litva nepreukázali veľkú toleranciu voči homosexuálom - napriek tomu, že v roku 2004 vstúpili do EÚ.
Pochody Gay Pride sa tento mesiac uskutočnia aj v iných krajinách Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok