OĽaNO navrhujú zaviesť čipové karty

TASR
2.6.2012 16:37

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú kontrolovať účasť poslancov Národnej rady (NR) SR na rokovaní cez čipovú kartu. Mala by nahradiť doterajší spôsob zisťovania účasti, teda prezenčnú listinu, na ktorú sa poslanci podpisujú.

OĽaNO navrhujú zaviesť čipové karty
SITA

"Každý poslanec po zložení sľubu dostane od kancelárie preukaz a čipovú kartu, ktoré môžu jednoducho, efektívne a zároveň nesporne zisťovať, či sa poslanec zúčastňuje na rokovaní," vysvetľuje podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič vo svojom návrhu na zmenu rokovacieho poriadku NRSR.

Návrh novely predložili na blížiacu sa júnovú schôdzu s cieľom nastaviť efektívny a overiteľný spôsob kontroly prítomnosti poslancov na rokovaní pléna NR SR. "Podobne, ako je to pri elektronickom hlasovaní, spĺňa toto technologické riešenie všetky bezpečnostné kritériá a má de facto úroveň elektronického podpisu," uvádzajú v dôvodovej správe.

Toto riešenie podľa obyčajných minimalizuje možnosti zneužitia alebo obchádzania účasti na schôdzi. "Keďže technologické riešenie, ktoré je súčasťou poslaneckého preukazu, neumožňuje vytváranie duplikátov. Zároveň je nepravdepodobné, aby poslanec odovzdal svoj preukaz inej osobe," vysvetľujú navrhovatelia.

Poukazujú tiež na to, že ich riešenie znižuje zbytočnú administratívnu záťaž kladenú na Kanceláriu NR SR. "Predpokladané technologické riešenie, použitie RFID čipu v poslaneckom preukaze, taktiež nepredstavuje zvýšené náklady pre Kanceláriu NR SR, keďže podobná technológia sa už používa v rámci dochádzkového systému jej zamestnancov," uvádzajú v materiáli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok