Úrady v Japonsku namerali zvýšenú radiáciu už aj v metropole Tokio

SITA
13.10.2011 14:57

Podľa miestnych médií tam experti zaznamenali hladinu radiácie až na úrovni 3,35 mikrosievertov za hodinu. Ide o oveľa vyššie hodnoty, aké sa spomínali predtým.

Úrady v Japonsku namerali zvýšenú radiáciu už aj v metropole Tokio

Podľa prepočtov japonských vedcov by mala ročná úroveň radiácie na nameraných tokijských uliciach dosiahnuť priemernú hodnotu asi 17,6 milisievertov. To je len tesne pod hranicou 20 milisievertov, po ktorej musia úrady povinne evakuovať obyvateľov z postihnutej oblasti. Hodnota je dokonca vyššia, ako nedávno namerali v jednej z oblastí nachádzajúcej sa v prefektúre Fukušima, ktorú predtým evakuovali.

Agentúra AP medzitým informovala, že oblasť v Tokiu, kde vysoké hodnoty namerali, je len "veľmi malá". Podľa niektorých teórií radiácia pochádza z "fliaš uskladnených v jednom prázdnom tokijskom dome".

Prefektúra Fukušima sa stala v marci dejiskom najhoršej jadrovej havárie za posledných 25 rokov, keď zemetrasenie a tsunami poškodili viacero blokov elektrárne umiestnenej priamo na tichomorskom pobreží. Úrady následne evakuovali desaťtisíce ľudí v 20-kilometrovom okruhu okolo elektrárne Fukušima I.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok