Atény zasiahol nový štrajk gréckej verejnej dopravy

TASR
13.10.2011 14:19

Zamestnanci gréckej verejnej dopravy vstúpili dnes do 48-hodinového štrajku proti reštriktívnym opatreniam vlády, ktorý opätovne zastavil aj verejnú dopravu v hlavnom meste Atény.

Atény zasiahol nový štrajk gréckej verejnej dopravy

Zamestnanci štátnej energetickej spoločnosti dnes v rámci iného protestu obsadili budovu energetických závodov, aby zabránili rozosielaniu účtov za elektrinu, zahŕňajúcich novú daň z majetku, o ktorej mnohí Gréci tvrdia, že ju nemôžu platiť. Tým, ktorí nezaplatia, pohrozila vláda odpojením od dodávky elektriny.

"Elektrinu... nemožno používať ako prostriedok vydierania nezamestnaných a chudobných... Nedovolíme, aby naši chudobní spoluobčania zostali bez elektriny, aj keby nás za to mali zavrieť do väzenia," vyhlásil podľa agentúry AP odborový zväz GENOP-DEH.

Uvedené štrajky a protesty sú najnovšie v sérii protestných akcií odborárov voči šetriacim opatreniam vlády a rozšírili sa aj do ďalších sektorov. Zatvorená zostala i slávna Akropola; prácu prerušili alebo ju v nadchádzajúcich dňoch na protest prerušia žurnalisti zo štátnej televízie a rozhlasu, právnici zastupujúci strany pred súdom, nemocniční lekári, učitelia, colníci a zamestnanci daňových úradov, námorníci a pracovníci miestnych úradov.

Očakáva sa, že dnes budú druhým dňom pokračovať v štrajku aj taxikári, v dôsledku čoho zostali súkromné autá jediným dopravným prostriedkom v Aténach.
Ďalší generálny štrajk je naplánovaný na 19. októbra.

Grécky premiér Jorgos Papandreu bude dnes o problémoch svojej krajiny rokovať v Bruseli s Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý predsedá pravidelným stretnutiam ministrov financií eurozóny, a s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok