Čína s Japonskom už nepotrebujú dolár, obchodujú priamo

TASR
1.6.2012 13:08

Japonsko a Čína dnes spustili priame vzájomné obchodovanie svojich mien. Vynechanie dolára ako sprostredkujúcej meny zjednoduší obchod a finančné transakcie medzi krajinami.

Čína s Japonskom už nepotrebujú dolár, obchodujú priamo
SITA

Jüan sa dnes začal v Tokiu predávať po 12,33 JPY. Čína a Japonsko prvý raz vynechali dolár ako sprostredkujúcu menu. Priame obchodovanie jüanu a jenu podporí bilaterálny obchod, používanie oboch mien pri zúčtovaní medzinárodných obchodov a zníži náklady na výmenu mien, uviedol v utorok (29. 5.) Obchodný systém čínskej devízovej burzy (CFETS).

Čínska centrálna banka informovala, že podporuje tento "dôležitý krok k posilneniu spolupráce medzi Čínou a Japonskom v oblasti rozvoja finančných trhov".
Priame obchodovanie čínskej a japonskej meny prichádza po dohode o posilnení finančnej spolupráce, ktorú v decembri 2011 uzavreli čínsky premiér Wen Ťia-pao a japonský predseda vlády Jošihiko Noda. Podľa čínskej tlačovej agentúry Sin-chua Japonsko a Čína priamym obchodovaním svojich mien ročne ušetria 3 miliardy USD (2,4 miliardy eur).

Aj napriek niekedy problematickým politickým vzťahom závisí japonská ekonomika od rastu čínskeho hospodárstva a čínskeho dopytu. Čína je od roku 2009 najväčším obchodným partnerom Japonska. Vlani dosiahla hodnota ich bilaterálneho obchodu 345 miliárd USD. Podľa agentúry Sin-chua až 60 % obchodu medzi Čínou a Japonskom je zúčtovaných v dolároch. Spustenie priameho obchodovania medzi oboma menami obmedzí riziká spojené s fluktuáciou dolára a zníži náklady na transakcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok