Na prezidenta nestačí byť občiansky kandidát, myslí si Bugár

TASR
1.6.2012 09:30

Kandidát na prezidenta musí byť bezúhonný, dosť známy a musí mať šancu získať väčšinovú podporu. Nestačí len to, aby bol občiansky kandidát. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár v reakcii na slová lídra OĽaNO Igora Matoviča

Na prezidenta nestačí byť občiansky kandidát, myslí si Bugár
SITA

Matovič by na čele štátu rád videl konečne prezidenta nepolitika. Bugár pripomenul, že Matovič presadzoval človeka z občianskej spoločnosti aj za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Ten neobstál. "Dvaja kolegovia zo SaS našli na Googli okamžite také informácie na toho konkrétneho kandidáta, že sme spovedali, že v žiadnom prípade," povedal Bugár, ktorý by preferoval spoločného prezidentského kandidáta opozície. "To by bolo najlepšie, aby sme sa nevystrieľali navzájom," vysvetlil. O menách nehovorí. "Najskôr musíme zistiť, či je šanca mať spoločného kandidáta," doplnil.

Mená nespomína ani SaS. "V tejto chvíli je ešte skoro hovoriť o konkrétnych menách. Ak by sa však opozícia dokázala dohodnúť na jednom kandidátovi, bolo by to ideálne," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Líder KDH Ján Figeľ sa nazdáva, že "nielen KDH, ale aj ostatné zodpovedné opozičné strany si uvedomujú, že by mali ponúknuť spoločného kandidáta, ktorý by mohol byť vážnym konkurentom budúceho kandidáta Smeru, ktokoľvek ním bude". Za spoločného kandidáta je podľa hovorcu Michala Lukáča aj SDKÚ-DS. "Mal by to byť múdry, charakterný človek požívajúci úctu občanov," doplnil.

Matovič by chcel za prezidenta nepolitika. "Bolo by načase, aby malo Slovensko nepolitika prezidenta. Ja by som bol najradšej, keby to bola rešpektovaná osobnosť, ktorá nemala s politikou nikdy nič spoločné a dokáže spájať a byť nad vecou," povedal Matovič. Kandidátov, ktorí spĺňajú tieto podmienky, je podľa neho viac. Mená prezradiť nechce. V súvislosti s prezidentskými voľbami, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v roku 2014, sa spomína Ján Čarnogurský, ale objavilo sa už aj meno Pavla Hrušovského (KDH). Ak by KDH prišlo s vlastným kandidátom, uchádzalo by sa o podporu kolegov z opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok